Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Γελάει η Γαλλία και η υφήλιος με την δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι θα έφερνε καλύτερη αμυντική συμφωνία

 


Έχει σταματήσει ο χρόνος στην Γαλλία μέχρι να συνέλθουν οι Γάλλοι μετά την δήλωση Τσίπρα ότι : "Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία". Τα γέλια που έχουν προκληθεί στην Γαλλία παίρνουν διαστάσεις πανδημίας αφού έχουν εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Το αντεθνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμο για ακόμα μία φορά να βγάλει το αντεθνικό του μένος και να ψηφίζει εναντίον μιας αποδεδειγμένα ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας. 

Την καταψήφιση της ιστορικής διακρατικής στρατιωτικής συμφωνίας με τη Γαλλία αποφάσισε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. 

Η δήλωση Τσίπρα με ανθελληνικό χαρακτήρα, που έχει αναστατώσει απο τα γέλια τον κόσμο :

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.

Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. 

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση.

Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».



Ο Τσίπρας μήπως εξιλεωθεί δίνει τα χρήματα από τις "βραβεύσεις" για την προδοσία Πρεσπών στους φοιτητές

 


Σε πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας παραχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας τα ποσά από τις "βραβεύσεις" του για την προδοσία των Πρεσπών, όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε μια κινηση εντυπωσιασμού που δεν πιάνει, ο Αλέξης Τσίπρας μήπως και εξιλεωθεί για τον προδοσία των Πρεσπών με επιστολή του προς τους προέδρους έξι πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις τιμητικές του βραβεύσεις για την υλοποίηση της προδοσίας «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την επιθυμία του να μοιράσει τα τριάντα αργύρια της προδοσία και να δοθεί το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε ένα τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του κάθε Πανεπιστημίου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1.000 ευρώ ανά έτος. 

Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες κρίσης ως προς την καλύτερη διπλωματική και αν θα είναι προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή διπλωματική, θα είναι, προφανώς στην απόλυτη ευθύνη του κάθε Τμήματος.

Στην επιστολή του ο Τσίπρας σημειώνει πως «είναι αυτονόητο πως το κάθε Τμήμα θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα ως προς την διαδικασία επιλογής της καλύτερης διπλωματικής εργασίας, όπως και για αν το βραβείο θα απονέμεται για διπλωματική εργασία του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή του μεταπτυχιακού. Ως προς το περιεχόμενο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων, ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια».

«Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά πεδία και, προφανώς, το Τμήμα σας θα έχει την τελική ευθύνη και ως προς αυτά τα ζητήματα» αναφέρει στην επιστολή του, ζητώντας από τους προέδρους των Τμημάτων να εξετάσουν στα αρμόδια όργανα, την υλοποίηση αυτή της ιδέας.



Πιερρακάκης: Πώς και πότε οι νέοι θα πάρουν απαλλαγή από τα τέλη κινητής και 50 δωρεάν GB

 


Με γρήγορες, απλές και αποτελεσματικές διαδικασίες θα πραγματοποιείται η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ευρώ και η δωρεάν παροχή 50 GΒ. Η αίτηση γίνεται μέσω του gov.gr , μέσω κωδικών Taxisnet και ΑΜΚΑ, των δικαιούχων ή του γονέα ανηλίκου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, αρκεί αίτηση μέσω της

διεύθυνσης του freedomepass ή με αίτηση στα ΚΕΠ, ενώ για την υποβολή μέσω του gov.gr απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του ανήλικου δικαιούχου.

Πρόκειται για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την παροχή δωρεάν 50 GB στους νέους. «Οι νέοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ την εποχή του Covid και η κίνηση αυτή είναι σημαντική και ουσιαστική, με δεδομένη την επιβάρυνση που έχει η φορολογία στις τηλεπικοινωνίες ευρύτερα, όσο και συμβολικό χαρακτήρα που

αφορά τη νέα γενιά». Μάλιστα, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από το κράτος κι όχι από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Το Freedom Pass Data έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου

Διάρκεια πέντε μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα δικαίωμα χρήσης 10 GB

Διατίθεται σε ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν κάνει μία δόση εμβολίου

Διατίθεται από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

Σχετικά με τη μείωση και κατάργηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι « το μέτρο της κατάργησης αφορά φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών», με τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας να αγγίζει υπό προϋποθέσεις το 10% για τα πρόσωπα άνω των 30 ετών και το μέτρο ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για μέτρο οριζόντιας μείωσης των τελών κινητής τηλεφωνίας.

Η κατάργηση του τέλος αφορά σε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά δικαιούχο, ενώ η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω του gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, μέσω κωδικών του taxis.


Πηγή : liberal.gr



EasyJet: Έχασε τον έλεγχο, έπειτα από 26 χρόνια, ο Sir Stelios

 


Τον έλεγχο της easyJet, της αεροπορικής εταιρείας την οποία ίδρυσε πριν από 26 χρόνια, έχασε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. λιρών.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που είναι γνωστός στη Βρετανία ως Sir Stelios, επέλεξε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποστεί dilution.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του είδαν το ποσοστό τους στην easyJet να μειώνεται στο 15,3% από 25,2%.

Καθώς η συμμετοχή του έπεσε κάτω από το φράγμα του 25%, ο Χατζηιωάννου δεν έχει πια δικαίωμα βέτο επί των βασικών αποφάσεων που λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες απαιτούν την ψήφο των δύο τρίτων των μετόχων.

Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στην καριέρα του επιχειρηματία, ο οποίος ίδρυσε την easyJet το 1995, σε ηλικία 28 ετών, με ένα δάνειο 5 εκατ. λιρών από τον εφοπλιστή πατέρα του.

Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο επιχειρηματίας κράτησε περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της, το οποίο διατηρούσε έως και σχετικά πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, ο σερ Στέλιος έχει κατ΄ επανάληψη συγκρουστεί με τη διοίκηση της αεροπορικής για τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας.

Αφότου η easyJet απευθύνθηκε στους μετόχους για την άντληση κεφαλαίων στις αρχές της πανδημίας, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα στήριζε το δ.σ. στην περίπτωση που ζητούσε και πάλι ένεση ρευστού.

Η νέα αύξηση κεφαλαίου έγινε προκειμένου η easyJet να «βγάλει» τον χειμώνα και να προετοιμαστεί για την αναμενόμενη ανάκαμψη των αερομεταφορών. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εταιρεία, της έγινε πρόταση εξαγοράς από την ανταγωνιστική Wizz Air, την οποία και αποφάσισε να απορρίψει.


moneyreview.gr με πληροφορίες από Telegraph



Νίκος Χαρδαλιάς: Κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα, μια ελληνική πατρίδα

 


Τα ακριτικά επιτηρητικά φυλάκια στις Οινούσσες, τη βραχονησίδα Παναγιά, αλλά και το φυλάκιο «Αγία Ελένη» στη Χίο, στην περιοχή ευθύνης της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «Χίος» (ΑΔΤΕ) επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.



Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ν. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Σε κάθε γωνιά του τόπου μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν δυναμικά το “παρών”, επιβεβαιώνοντας τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και στηρίζοντας έμπρακτα τους ακρίτες μας. Κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα, μια ελληνική πατρίδα! Είμαστε παντού!».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στις ακριτικές περιοχές στο πλαίσιο παρακολούθησης δραστηριοτήτων της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21», συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.





Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Στηρίζουμε την Λευκωσία στην επίλυση του κυπριακού

 


Τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της 61ης επετείου της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι θυμάται με χαρά τη επίσκεψή του στην Κύπρο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το 2014.

Επίσης, αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ τρέφουν βαθιά εκτίμηση για τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή και προσβλέπω στη συνέχιση της ενίσχυσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεών μας, καθώς επίσης και της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας κατά το επόμενο έτος», υπογραμμίζει ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει στην επιστολή του ότι, όπως επαναβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το καλοκαίρι, «συνεχίζουμε να στηρίζουμε μία, υπό την αιγίδα των ΗΕ, κυπριακής ιδιοκτησίας, συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ο κ. Μπάιντεν εκφράζει ευχαριστίες για τη διαρκή φιλία του Κύπριου Προέδρου.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Επιτέλους δώστε τέλος στις ανεξέλεγκτες καταλήψεις σχολείων - Καμμία ανοχή

 


Θέλετε κατευθυνόμενοι και υποκινούμενοι; Θέλετε επειδή δεν θέλουν να κάνουν μάθημα; Θέλετε επειδή έτσι και με την ανοχή των διευθυντών των σχολείων κλείνουν τα σχολεία; Όπως και να έχει η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Οι διευθυντές των σχολείων που ανέχονται καταλήψεις, επιβάλλεται να αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες και να παύονται από την θέση τους, τελεία και παύλα!!

Σε κάθε κατάληψη θα πρέπει να υπάρχει η παρέμβαση του υπουργείου παιδείας, και εάν δεν αποδώσει, η παρέμβαση της εισαγγελίας, και της αστυνομίας, γιατί δεν μπορούν 10-20 παιδιά να ταλαιπωρούν την πλειοψηφία που θέλει να κάνει μάθημε.

Ένταση επικράτησε και  στον χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Πάτρας, στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας στην Πάτρα.

Μετά την Θεσσαλονίκη, έχουμε και την Πάτρα που σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr σημειώθηκε έντονο επεισόδιο μεταξύ δυο μαθητών του σχολείου που ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. 

Το επεισόδιο παραλίγο να μετατραπεί σε σύρραξη αλλά χάρη στην παρέμβαση των αστυνομικών που έφθασαν στο σημείο τα πνεύματα ηρέμησαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους δύο μαθητές είπε στους αστυνομικούς ότι έπεσε και τραυματίστηκε στο κράσπεδο του πεζοδρομίου ενώ πρώτες βοήθειες του παρείχαν μαθήτριες οι οποίες βρίσκονται στο σημείο καθώς φέρει ανοικτό τραύμα και θα χρειαστεί ράμματα.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

 



«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο χώρο του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016».

Σημείωσε πως η δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «αυτή θα είναι αχρείαστη».

«Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα. Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν σύνορα στην θάλασσα και στην στεριά

«Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως για το έργο αυτό «αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες το χρόνο», και «κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και του έργου που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού αντικατοπτρίζονται στην δραστική μείωση των ροών.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη η είσοδος στην πατρίδα μας», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τέλος ότι η απόδοση του χώρου του παλιού ΚΥΤ στην τοπική κοινωνία «είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικος, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Η νέα δομή


Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.


Η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.


Η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με ειδικές πρόνοιες για τη στέγαση ευάλωτων ανθρώπων. Διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Τίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στις άναρχες δομές, οι οποίες φιλοξενούσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και να εγείρεται θέμα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία.


Η μετάβαση στο σύστημα των ΚΕΔ θα συνοδευτεί από σύντομη παραμονή των αιτούντων άσυλο. Το σύστημα ΚΕΔ ουσιαστικά συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο και την εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό, η οποία προβλέπει ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, χορηγία διεθνούς προστασίας σε όσους τη δικαιούνται, απομάκρυνση όσων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η νέα μονάδα στη Σάμο περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο δυναμικότητας 960 θέσεων.


Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για τη μεγάλη συνεισφορά των νησιωτικών ακριτικών κοινωνιών στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η Πολιτεία μερίμνησε ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου δημιουργούνται οι νέες δομές.


Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς διαθέτει γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας που αφορούν ανάγκες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.


Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο νησί, τις οποίες ευχαρίστησε για την προσφορά τους, και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Λέσχης και είδε έργα ζωγραφικής που είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. «Είμαστε εδώ ώστε οι ένοπλες δυνάμεις συνεχώς να εκσυγχρονίζονται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές προκλήσεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Δεν θα επαναλάβουμε τις λανθασμένες επιλογές του 2015»


«Εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στην Λέρο και την Κω, Και το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών στο Μαυροβούνι και τη ΒΙΑΛ», δήλωσε κατά την εκδήλωση στο παλιό ΚΥΤ, στο Βαθύ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.


«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015. Τραβάμε μια γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο. Η κατάσταση στα νησιά και στη χώρα πλέον άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά», προσέθεσε ο κ. Μηταράκης.


Ο Υπουργός τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: πρώτον, τη ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή, μείωση 90% σε σχέση με το 2019. Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες».


Στην εκδήλωση στο Βαθύ παρευρέθηκαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΝΔ Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου Βασίλειος Πανουράκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στον χώρο όπου βρισκόταν το παλιό ΚΥΤ


Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, σήμερα πραγματικά είναι μια σημαντική μέρα για τη Σάμο, για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, για το Βαθύ, καθώς κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίσατε κύριε Δήμαρχε, και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού.


Θυμάμαι την επίσκεψή μου σε αυτόν το χώρο, το 2019, όπου αντίκρισα χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, σε άθλιες συνθήκες, εντός μίας δομής η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 1.000-1.200 ανθρώπους σε μέγιστο αριθμό, να έχουν καταλάβει ουσιαστικά όλη τη γειτονική πλάγια. Να έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό ο οποίος αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Σήμερα, αν περιηγηθεί κανείς στο χώρο, βλέπει τα απομεινάρια μόνο αυτής της αθλιότητας. Όμως έχουμε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε ουσιαστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, τις μελέτες σας και είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου μας που είναι αυτός ο χώρος να αποδοθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είτε για χώρους αναψυχής και άθλησης είτε για χώρους εκπαίδευσης είτε για να στεγαστεί το καινούργιο Δημαρχείο. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία.


Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή. Μία δομή σύγχρονη. Μία δομή ασφαλή. Μία δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Μία δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά, όπως τόνισε και ο Υπουργός, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, να πάρουν άσυλο. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.


Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κύριε Δήμαρχε, έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα. Εκτιμούμε, όμως, ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα.


Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες το χρόνο, να κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης.


Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές.


Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με πολύ μεγάλη ένταση και να ευχαριστήσω το Λιμενικό μας, γιατί κάνει πράξη αυτή την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που, όπως σας είπα, αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης.


Η εικόνα σήμερα όχι μόνο στη Σάμο, αλλά συνολικά στα νησιά του βόρειου Αιγαίου -κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, είστε εδώ εκπροσωπώντας με την ιδιότητα σας ως τοπικός βουλευτής και τη Μυτιλήνη- η εικόνα συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παραλάβαμε εμείς όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από 27 μήνες.


Όπως είπε και ο Υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη η είσοδος στην πατρίδα μας.


Ταυτόχρονα έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά -και θέλω να συγχαρώ και τις υπηρεσίες ασύλου και το γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συντοπίτη σας, τον κ. Λογοθέτη- ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου έτσι ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.


Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να τους ενσωματώσει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία. Το έχουμε αποδείξει, το έχουμε κάνει πράξη. Θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.


Ταυτόχρονα θα εξακολουθούμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, να θέτουμε το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα ευρωπαϊκά fora. Εξηγώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει τελικά σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.


Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό δεν τις αφορά να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.


Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι πράγματι μία σημαντική μέρα για το νησί. Είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικος, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.


Σας ευχαριστώ πολύ.



Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί πήγαν να οξύνουν τα πνεύματα στο ΕΠΑΛ κάνοντας πορεία


 

Αντί να μην προκαλούν ώστε να εξομαλυνθεί η περιοχή από τις συγκρούσεις ακροαριστερών με ακροδεξιούς, οι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ είπαν να κάνουν πορεία στον χώρο των επεισοδίων.

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, εκεί όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με μαθητές να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα, κατά ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών.

Σημειώθηκαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε αστυνομικούς και συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, στους οποίους δεν επετράπη να προσεγγίσουν το σχολικό συγκρότημα, και τι δουλειά είχαν να πλησιάσουν το συγκρότημα;

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί και μέλη της ΕΛΜΕ που απεργούν σήμερα αντιδρώντας στην αξιολόγηση, γιατί δεν τους αρέσει να αξιολογηθούν, ζητούσαν να μεταβούν προς το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. 

Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις και πολύ σωστά δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν το κτήριο.





Metron Analysis: Διαφορά 11,1% η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

 


Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε, λόγω των όσων έχουν συμβεί με τις πυρκαγιές τον καλοκαίρι, αλλά την κυβέρνηση εξακολουθεί να την εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και δίκαια.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται και στην καταλληλότητα, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα απαξιωμένο στην τρίτη θέση πίσω από τον ΚΑΝΕΝΑ.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε για το MEGA έχουν ως εξής:

Η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, πληρώνοντας τους εμπρησμούς του καλοκαιριού που είχαν στόχο την φθορά της, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να στρέψουν μερίδα των πολιτών εναντίον της.



Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,3% και φαίνεται ότι δεν είχε κανένα κέρδος από τους εμπρησμούς φτάνοντας το 19,7%. 

Το ΚΙΝΑΛ με την ηγεσία που έχει έχασε και αυτό συγκεντρώνοντας 6% από 6,7%, Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%, ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά και ας έχει χάσει 4 μονάδες, συγκεντρώνοντας 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο εντελώς απαξιωμένος.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, η ΝΔ έχει φθορά μετά από 2,5 χρόνια εξουσίας αλλά παραμένει σε αυτή τη φάση κυρίαρχη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται την δυσαρέσκεια και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι μόνο κακό κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ όσο παραμένει στην ηγεσία.

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2 , το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5%, η Ελληνική Λύση 5,3%.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση είναι καμπανάκι που πρέπει να δει σοβαρά ο πρωθυπουργός.

Ακρίβεια και οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, γιατί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης δείχνει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ακρίβεια και οικονομία συγκεντρώνουν 30%, οι πολίτες τα θεωρούν το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.



6 φοροελαφρύνσεις από σήμερα

 



Έξι διατάξεις που προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα και ανακουφίζουν.

Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το «βήμα» της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και γίνονται πράξη.

1 Κατάργηση του φόρου για παροχές-δωρεές προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους και γονείς, οι οποίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά αξίας μέχρι 800.000 ευρώ

* Το αφορολόγητο όριο για δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή κινητής και ακίνητης περιουσίας είτε από γονέα σε παιδί είτε μεταξύ συζύγων είτε μεταξύ μερών συμφώνου συμβίωσης είτε από παππού ή γιαγιά σε εγγόνι είτε από παιδί σε γονέα αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ. Μέχρι και χθες, για κάθε δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή περιουσίας προς μία εκ των παραπάνω κατηγοριών συγγενών, το τμήμα αξίας της περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ φορολογείται με 1%, το τμήμα αξίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 5% και το τμήμα αξίας πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Από σήμερα, το τμήμα αξίας μέχρι τα 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο και τυχόν επιπλέον ποσό αξίας πάνω από τα 800.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%.

* Γονική παροχή χρηματικού ποσού ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ή από παππού-γιαγιά προς εγγόνι ή από παιδί σε γονέα συνολικού ύψους μέχρι 800.000 ευρώ, εφόσον πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα είναι πλέον αφορολόγητη, ενώ μέχρι σήμερα φορολογείται με 10% από το πρώτο ευρώ. Η απαλλαγή μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει αν τα μετρητά δίδονται χέρι με χέρι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ του μεταβιβαζόμενου ποσού.

2 Παράταση ισχύος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ο μειωμένος από το 24% στο 13% συντελεστής ΦΠΑ για τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

3 Μείωση του ΦΠΑ για τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού

 Από σήμερα 1η Οκτωβρίου μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών από τα γυμναστήρια και τις σχολές εκμάθησης χορού. Η μείωση αυτή θα ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

4 Μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές  Μειώνεται σε μόνιμη βάση, από το 13% στο 6%, ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή. Ως «ζωοτροφές» νοούνται ενδεικτικά τα άχυρα και οι φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, τα γογγύλια, τα κτηνοτροφικά τεύτλα, οι κτηνοτροφικές ρίζες, οι χορτονομές, τα τριφύλλια, τα κτηνοτροφικά λάχανα, οι χορτονομές λούπινου, βίκου και τα παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και το καλαμπόκι. Εξαιρούνται οι τροφές για σκύλους και γάτες.

5 Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

Επέρχεται μείωση 50% στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και ενεργοποιούνται κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

6 Παράταση αναστολής της επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης Αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.



MyHealth: Πλήρης πρόσβαση στο ιστορικό ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών

 


Πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους έχουν από το κινητό τηλέφωνό τους οι πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth. Συγκεκριμένα, είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτός ο χρόνος μπορεί να φτάνει και μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.

Μέχρι σήμερα, το MyHealth app παρείχε πρόσβαση στις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Με τη νέα προσθήκη, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε μία πολύ ευρύτερη περίοδο.

Υπενθυμίζεται, ότι το MyHealth app αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και υλοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, μέσω του MyHealth app οι πολίτες:

Μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρό που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενο).

Μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή, παραπεμπτικό ή ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).




Ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

 


Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια από την κυβέρνηση, και δικαίως, ζητούν πολύ περισσότερη παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές. 

Στο πλαίσιο αυτό:

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, ξεκινάει η πρόσθετη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής με 1.026 άντρες και γυναίκες της ΕΛΑΣ.

Από 1η Νοεμβρίου έχουμε τη δυνατότητα πλέον να αυξήσουμε κατά 100 τα στελεχωμένα περιπολικά τις νυχτερινές ώρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χίλιοι είκοσι έξι περισσότεροι άντρες και γυναίκες στα αστυνομικά τμήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και εκατό στελεχωμένες περιπολίες ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας. Ασφάλεια για όλους. Ασφάλεια παντού.



Γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση της Σύμβασης με την Cosco

 


Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επένδυση που ξεμπλοκάρει. Μια επένδυση πολύ σημαντική για τη χώρα αφού θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το λιμάνι του Πειραιά και στέλνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές, που βλέπουν ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι η Cosco έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων, αφού το συμβασιοποιημένο κομμάτι είναι πολύ κοντά στο 90%, αλλά το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων ανέρχεται στο 33,9%. Οι μισές εμπλοκές των έργων υπήρξαν από προσφυγές που έκαναν πολίτες, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΟΛΠ Α.Ε..

Η Κυβέρνηση δεν επέλεξε το δρόμο της διαμάχης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα και θα σήμαινε τη διακοπή της επένδυσης, με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία, την  τοπική κοινωνία, τις σχέσεις της Ελλάδας με μία ισχυρή τρίτη χώρα και το επενδυτικό κλίμα.

Η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή και έφερε ενώπιον της Βουλής την τροποποίηση της Σύμβασης. Με την τροποποίηση της Σύμβασης του 2016 διασφαλίζονται η εξέλιξη της επένδυσης, τα συμφέροντα του Δημοσίου και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Σε περίπτωση που οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν υλοποιηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 98% του συνολικού τους προϋπολογισμού εντός χρονικού διαστήματος 5 ετών από τη μεταβίβαση του 16% και, σε κάθε περίπτωση, εντός απώτατου χρονικού διαστήματος 10 ετών με υπαιτιότητα του ΟΛΠ/Cosco, η κυριότητα των μετοχών επανέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 15 εκ., επιπλέον εγγύηση ύψους 29 εκ. ευρώ.

Θεσπίζεται δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του ΟΛΠ για τις υποχρεωτικές επενδύσεις, όσο και για στρατηγικές αποφάσεις.

Οι τροποποιήσεις τις οποίες έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι οι απολύτως αναγκαίες και βαδίζουν στις «ράγες» του βασικού συμβατικού κειμένου, που ψηφίστηκε το 2016. Αυτό επιβεβαιώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο -που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα προσυμβατικού ελέγχου- επισημαίνοντας ότι:

Οι τροποποιήσεις δεν είναι ουσιώδεις.

Η επιμήκυνση του χρόνου της επενδυτικής περιόδου δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας.

Δεν επέρχεται μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των υφιστάμενων συμβάσεων.

Δεν επεκτείνεται ανεπίτρεπτα το φυσικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων, καθώς οι όροι που τροποποιούνται είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις.

Δεν προκύπτει βούληση των μερών για επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων των τροποποιούμενων συμβάσεων με στόχο τη νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά εισάγονται τροποποιήσεις που άπτονται ζητημάτων εκτέλεσης.

Ο αγοραστής των μετοχών δεν αποκτά πλεονεκτήματα που ανατρέπουν δραματικά την οικονομική ισορροπία της σύμβασης.



Τρία τα σημαντικά στοιχεία της Συμφωνίας με τη Γαλλία


 

Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας με τη Γαλλία για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» -όπως επισήμανε χθες Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρώτον, το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, γιατί αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, επιλογή στην οποία βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.

Τρίτον, διότι η Συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.