Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Metron Analysis: Διαφορά 11,1% η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

 


Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε, λόγω των όσων έχουν συμβεί με τις πυρκαγιές τον καλοκαίρι, αλλά την κυβέρνηση εξακολουθεί να την εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και δίκαια.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται και στην καταλληλότητα, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα απαξιωμένο στην τρίτη θέση πίσω από τον ΚΑΝΕΝΑ.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε για το MEGA έχουν ως εξής:

Η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, πληρώνοντας τους εμπρησμούς του καλοκαιριού που είχαν στόχο την φθορά της, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να στρέψουν μερίδα των πολιτών εναντίον της.



Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,3% και φαίνεται ότι δεν είχε κανένα κέρδος από τους εμπρησμούς φτάνοντας το 19,7%. 

Το ΚΙΝΑΛ με την ηγεσία που έχει έχασε και αυτό συγκεντρώνοντας 6% από 6,7%, Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%, ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά και ας έχει χάσει 4 μονάδες, συγκεντρώνοντας 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο εντελώς απαξιωμένος.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, η ΝΔ έχει φθορά μετά από 2,5 χρόνια εξουσίας αλλά παραμένει σε αυτή τη φάση κυρίαρχη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται την δυσαρέσκεια και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι μόνο κακό κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ όσο παραμένει στην ηγεσία.

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2 , το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5%, η Ελληνική Λύση 5,3%.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση είναι καμπανάκι που πρέπει να δει σοβαρά ο πρωθυπουργός.

Ακρίβεια και οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, γιατί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης δείχνει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ακρίβεια και οικονομία συγκεντρώνουν 30%, οι πολίτες τα θεωρούν το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου