Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το άγνωστο ταξίδι 173 τζιχαντιστών


του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Τους τελευταίους έξι μήνες βρέθηκαν στη χώρα μας με πορεία προς τη Μέση Ανατολή 173 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής».

Η κίνηση και η παρουσία στην Ελλάδα των φανατικών ισλαμιστών καταγράφονται σε 15 σχετικούς φακέλους που συνέταξε η Europol σε
συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του απόρρητου προγράμματος «Traveler» (Ταξιδιώτης) της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, η οποία με απόλυτη μυστικότητα συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα για τις μετακινήσεις φανατικών ισλαμιστών από ευρωπαϊκές χώρες προς τη Συρία και το Ιράκ.

Σε επτά από αυτούς τους φακέλους περιγράφεται μετακίνηση των τζιχαντιστών στη χώρα μας με ασθενοφόρα και με επίκληση ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής αρωγής στη Μέση Ανατολή. Ποσοστό 70% αυτών των ενημερωτικών εγγράφων αναφέρεται σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους που ήδη μάχονται στη Μέση Ανατολή από Γαλλία, Γερμανία αλλά και από ορισμένες βαλκανικές χώρες. Η τελευταία υπόθεση που απασχόλησε τις ελληνικές διωκτικές αρχές αφορά ταξίδι φανατικού ισλαμιστή μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου πριν από έξι ημέρες.

Η καταγραφή της «ροής» στρατολογημένων φανατικών ισλαμιστών που είναι πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την εμπόλεμη ζώνη στη Συρία και στο Ιράκ, όπου προχωρούν σε βαρβαρότητες, είναι κύριο μέλημα της Europol και των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που συνεργάζονται μαζί της. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Traveler» έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από τη Σκότλαντ Γιαρντ και άλλες ευρωπαϊκές διωκτικές υπηρεσίες που έχουν χαρτογραφήσει ομάδες φανατικών ισλαμιστών κυρίως από παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, διαδικτυακών τόπων κ.τ.λ.Οι 15 φάκελοι που έχουν σταλθεί στις ελληνικές διωκτικές αρχές αφορούν τη συγκέντρωση στοιχείων για εν δυνάμει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έρχονται στη χώρα μας κυρίως μέσω Ηγουμενίτσας και Πατρών και κατευθύνονται με οχήματα (ειδικώς διαμορφωμένα βαν για ιατρική βοήθεια) προς τον Εβρο, από όπου περνούν στην Τουρκία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι τζιχαντιστές φθάνουν σε περιφερειακά αεροδρόμια στο Ανατολικό Αιγαίο, για να αναχωρήσουν πάλι για την Τουρκία. Η Τουρκία όμως δεν ανήκει στη Europol και δεν υπάρχει άλλη διεθνής αστυνομική βάση δεδομένων για τις μετακινήσεις των ισλαμιστών, ούτε περαιτέρω παρακολούθησή τους και επίσημη ενημέρωση για τις κινήσεις τους σε τουρκικό έδαφος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 3%-4% των ελεγχόμενων τζιχαντιστών είναι γυναίκες, ενώ έχουν καταγραφεί και μία-δύο περιπτώσεις επιστροφής των τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή μέσω Ελλάδας στις χώρες τους. Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, ο μεγάλος φόβος των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών είναι ορισμένοι φανατικοί ισλαμιστές να προχωρήσουν σε εκδικητικές αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, με τον κίνδυνο να αυξάνεται δραματικά αν υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή από ευρωπαϊκά κράτη εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή : το Βήμα


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου