Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Η γραμματέας του Παυλόπουλου έστελνε email παράνομα απο το email της προεδρίας

 



Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, και την εφημερίδα «Τα Νέα», το email της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρακολουθείτο, έγινε καταγγελία και εκλήθη η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ επιβλήθηκαν και ποινές σε δύο άτομα, μετά από ΕΔΕ.

Επί έναν μήνα μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου είχε πρόσβαση στο email του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας!

Η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου, όσο εκείνος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αποχωρίσει μαζί του και τότε υπηρετούσε στο πολιτικό του γραφείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξακολουθούσε να έχει, χωρίς να δικαιούται, πρόσβαση στο email της Προεδρίας, από το οποίο και έστειλε μήνυμα σε φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλο της Προεδρίας.

Μάλιστα, η φίλη απάντησε και σχολίασε στο email που της εστάλη, θεωρώντας ότι τα όσα έγραψε θα τα διάβαζε μόνο η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μόνο που το μήνυμα το είχε λάβει και το ιδιαίτερο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται δε ότι το μήνυμα αυτό είχε σταλεί στις 00:44 μετά τα μεσάνυχτα, όταν στην Προεδρία δεν υπήρχε υπάλληλος. Και έτσι έγινε αντιληπτό πως κάποιος… εκτός είχε πρόσβαση στο email της Προέδρου και μάλιστα την έκανε και… forward σε άλλους!

Η αντίδραση ήταν άμεση και ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, Ηλίας Νάτσιος έκανε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ο γγ της Προεδρίας διέταξε ΕΔΕ.

Από την έρευνα που έγινε, προέκυψε ότι το μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό της πρώην γραμματέως του Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι που το παραδέχτηκε εξάλλου και στην ΕΔΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, η υπάλληλος δεν είχε ενημερώσει τον διάδοχό της στη διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, αλλά συνέχιζε να έχει πρόσβαση στο email και προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό τα μηνύματα που την ενδιέφεραν.

Στο Πειθαρχικό υποστήριξε ότι το έκανε μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή των εφημερίδων στον τέως ΠτΔ. Αλλά οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν δεκτοί γιατί φέρεται να έπαιρνε τα… μέτρα της για να μην την καταλάβει κανείς και να μην εντοπίζεται η πρόσβασή της στο λογαριασμό της Προεδρίας. Η δε πρόσβαση συνεχιζόταν έως τις 14 Απριλίου, ενώ ο κ. Παυλόπουλος είχε αρχίσει να παίρνει τις εφημερίδες. Ισχυρίστηκε επίσης (κάτι που επίσης δεν έγινε δεκτό) ότι δεν μπορούσε να διαβάσει καλά τα μέιλ από την οθόνη του κινητού της γι’ αυτό τα έκανε προώθηση στο προσωπικό της email. Το μήνυμα στη φίλη της, που την «έκαψε» είχε σταλεί από το κινητό της.

Το… δεύτερο πρόσωπο

Στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκεται και ο υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που ήταν αρμόδιος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης.

Όταν το θέμα έγινε αντιληπτό από τον Ηλία Νάτσιο, ο τεχνικός κλήθηκε για εξηγήσεις και τρεις φορές ισχυρίστηκε ότι οι κωδικοί είχαν αλλάξει.

Όταν όμως κλήθηκε στο Πειθαρχικό, παραδέχτηκε ότι οι κωδικοί ήταν ίδιοι και ότι γνώριζε για την πρόσβαση της ιδιαιτέρας του πρώην Προέδρου. Ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή των κωδικών δεν ήταν αρμοδιότητά του αλλά ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός.

Οι ποινές

Σύμφωνα με την καταγγελία η ιδιαίτερα γραμματεύς του κυρίου Παυλόπουλου, η οποία έχει πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο, προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό μηνύματα που απευθύνονταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να ενημερώνεται ο τέως πρόεδρος (για την αποδελτίωση του τύπου) καθώς ακόμα δεν παραλάμβανε το σώμα των εφημερίδων.

Το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, επέβαλε στην μεν πρώην γραμματέα στέρηση αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο στέρηση αποδοχών 2 μηνών.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. πληροφορικάριου. Το ίδιο καταλόγισε και στον πληροφορικάριο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου