Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τι αλλάζει στις ισορροπίες στη Λιβύη; Ρωσικά μαχητικά Su-24 και MiG-29 στα χέρια του Χαφτάρ



Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το αρχηγείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική (US AFRICOM), η Ρωσία απέστειλε μαχητικά Mig29 και Sukhoi 24 στη Λιβύη για να βοηθήσουν το στρατό του Χαφτάρ (LNA) στον πόλεμο με το στρατό του Σάρατζ (GNA).

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να υποστηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ, μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Τουρκία και τους συμμάχους του στην Τρίπολη. 

«Για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνήθηκε την πλήρη έκταση της συμμετοχής της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε την Τρίτη ο στρατηγός του στρατού διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική, Στίβεν Τάουνσεντ. «Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα». 


Η ανάπτυξη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα MiG 29, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από τις ΗΠΑ. 

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης είπε ότι ο Χαφτάρ έλαβε 6 MiG 29 και δύο αεροσκάφη Sukhoi SU-24 από μια ρωσική βάση. 

Τις προηγούμενες ημέρες Ρωσία και Τουρκία είχαν συμφωνήσει για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Ωστόσο, η άφιξη των πολεμικών αεροπλάνων υποδηλώνει μια πιθανή ανανέωση των όπλων πριν από τις πιθανές διαπραγματεύσεις.



Σε αντίθεση με την έκδηλη παρέμβαση της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι είναι υπέρ του Χαφτάρ, καθώς επίσης και τους δεσμούς της με μισθοφόρους που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Wagner, με επικεφαλής έναν έμπιστο του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τα ρωσικά αεροσκάφη «είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας», σύμφωνα με τη δήλωση των ΗΠΑ. 

«Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, εκτιμάται μάλιστα ότι τα μαχητικά ήταν βαμμένα για να καλύψουν τη ρωσική τους καταγωγή».

«Δεδομένου του πόσο κοντά είναι το Wagner στο Κρεμλίνο, η ανάπτυξη αυτών των μαχητικών, όπως η ανάπτυξη μισθοφόρων τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν πρέπει να θεωρείται απλή εμπορική συναλλαγή», δήλωσε ο Emad Badi, εμπειρογνώμονας στο Atlantic Council της Λιβύης. «Στόχος είναι μια στρατηγική κίνηση που θα ενισχύσει την πολιτική πρωτεύουσα της Μόσχας στη Λιβύη».


Πηγές: Bloomberg, Liveumap
skai.gr


























0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου