Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

του Γιώργου Λακόπουλου : Άδωνις Γεωργιάδης








Απορία: τον βάζουν και τα λέει, ή παίρνει πρωτοβουλίες μόνος του; Εξωτερικεύει απλώς τις προσωπικές σκέψεις του, ή είναι λαγός για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κόμματος;

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξελίσσεται σε κινούμενη βόμβα - ή κινούμενη στρακαστρούκα από μια άλλη άποψη - και κανείς δεν τον βγάζει από την πρίζα.

Από την πρόβλεψη ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδειάζουν οι τράπεζες, ως τις δημόσιες επιπλήξεις προς τους υπουργούς - πλην ενός – για μεταρρυθμιστική απραξία και τώρα μέχρι μια παρέμβαση που προβοκάρει ευθέως την κυβερνητική συνεργασία, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα με την τρόικα.

Παρένθεση: Αν δεν είναι ο προάγγελος της ρητορικής κατά του ΠΑΣΟΚ με την οποία θα πολιτευτεί ο Σαμαράς στις εκλογές που έρχονται, είναι μια ακόμη αποτυχία του …  Βενιζέλου που είχε σε υπόληψη τον Γεωργιάδη και έλεγε ότι «μακάρι να είχε και αυτός ένα τέτοιο στέλεχος» - τόσο που δεν του έκανε καρδιά χθες να τον μαλώσει ευθέως μετά από όσα υποτιμητικά είπε για το κόμμα του. Κλείνει η παρένθεση.

Οι εμπρηστικές ή ακόμη και μισαλλόδοξες παρεμβάσεις του Άδωνι ήταν στην αρχή πρόβλημα για την πολιτική ομαλότητα, μετά άρχισαν να γίνονται πρόβλημα για τη ΝΔ και τώρα είναι πρόβλημα για τη χώρα. Που αλλού θα έβρισκαν οι τροϊκανοί καλύτερο συνήγορο στις αιτιάσεις που προβάλουν για ασυνέπεια της ελληνικής πλευράς σε όσα έχουν συμφωνηθεί - όταν τα λέει ο άνθρωπος του κυβερνώντος κόμματος;  Αλλά και ποιος άλλος πολιτικός θα τους έλεγε στους διαδρόμους: βοηθείστε γιατί θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα χάσετε τα λεφτά σας….  

Ο Γεωργιάδης έχει το δικό του ύφος δημόσιας παρουσίας και δεν το έκρυψε πότε. Ούτε πριν μπει στην πολιτική, ούτε όταν τον βρήκε ο Καρατζαφέρης να πουλάει βιβλία με αρχαιολαγνικές ρητορείες σε περιθωριακά κανάλια και τον έκανε βουλευτή - για να του κουνήσει το μαντήλι στο τέλος, για τη ΝΔ, όπου τον περίμεναν νέα μεγαλεία. Έγινε υπουργός Υγείας, για να φύγει όταν κατάλαβαν ότι έκανε περισσότερο θόρυβο παρά δουλειά.

Σήμερα δεν αφήνει την τέχνη του - δεν την άφησε ούτε ως υπουργός - και συνεχίζει να πουλάει βιβλία για βιοπορισμό, όπως λέει, αν και δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι άνεργος. Ίσως το κάνει για να βοηθήσει τον ομότεχνο αδελφό του, ίσως γιατί  η τηλεοπτική παρουσία - με όποιον ρόλο - του έγινε δεύτερη φύση. Πάντως, αν επικρίνεται δεν είναι γιατί πουλάει βιβλία από την τηλεόραση, αλλά για το είδος των βιβλίων που πουλάει, το ύφος του, το σκηνικό, και τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί. Ειδικά από τότε που έγινε πολιτικός, μπερδεύει το μάρκετινγκ με την  ιδεολογική προπαγάνδα.

Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνει ο Άδωνις με τη ΝΔ – αλλά τι κάνει η ΝΔ με τον Άδωνι. Είναι ο κατ’ εξοχήν αγκιτάτορας του κόμματος αυτή την περίοδο, έστω και αν κάποιες στιγμές κυβερνητικοί παράγοντες αναγκάζονται να παίρνουν αποστάσεις από όσα λέει. Και βρίσκεται ψηλά στην κομματική ιεραρχία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντικαθιστά στη Βουλή τον Πρωθυπουργό όταν απουσιάζει – δεν είναι όποιος κι όποιος. Με άλλα λόγια ότι λέει το χρεώνεται η ΝΔ. Εκτός αν του επιβάλει να το λέει.

Ο ίδιος πάντως, λειτουργεί σαν να χρεώνεται ολόκληρη τη ΝΔ - από την ίδρυσή της. Με πληθωρική σπουδαιοφάνεια βρίσκεται παντού και όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Έχει ύφος κήνσορα και γνώμη για όλα, τους πάντες και τα πάντα, βγάζει την πολιτική γραμμή για κάθε ζήτημα και αντιμετωπίζει τον Σαμαρά σχεδόν με όρους προσωπολατρίας. Για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά μέτρα αυτό το είδος πολιτικού είναι στοιχείο καθυστέρησης του δημοσίου βίου. Ο ιδιος όμως ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση .

Άλλωστε – καθώς πάει για την πρωτιά στη Β’ Αθήνας - έχει μόνιμο στασίδι στα κανάλια και οι συνομιλητές του πρέπει να έχουν γερά νεύρα για να υπομείνουν τις χοντράδες που τους πετάει, ή για να αντιμετωπίσουν τον παθιασμένο λαϊκισμό της  επιχειρηματολογίας του και την απλουστευτική λογική του που σπάει κόκκαλα... Όταν κάποια στιγμή οι Συριζαίοι αποφάσισαν να απόσχουν από συζητήσεις που συμμετέχει, διαμαρτυρήθηκε ο ίδιος και το κόμμα του - αλλά και ο Πρωθυπουργός.  Χωρίς τους άλλους ακυρώνεται…

Σε μια Βουλή που έχει πλέον κάθε άνθος και λουλούδι, ο Άδωνις έχει τουλάχιστον το δικαιολογητικό πως ότι κάνει το κάνει για την πολιτική, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται, το κάνει με ενθουσιασμό και ακούραστα και το κάνει καλά - για λογαριασμό του  τουλάχιστον. Αν το κάνει καλά και για το  κόμμα στο οποίο πήγε σαν μουσαφίρης και ήδη συμπεριφέρεται σαν αρχιεπιστάτης, είναι κάτι που έχει όλο και λιγότερους υποστηρικτές.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου