Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τα οφέλη της μετφορμίνης στην νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα με Διαβήτη.



Ένα από τα φθηνότερα και παλαιότερα φάρμακα για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, συνεχίζει να μας αποκαλύπτει πρόσθετα οφέλη, πέραν της μείωσης των τιμών του σακχάρου. Για πολλά χρόνια υπήρχε διστακτικότητα για την μετφορμίνη να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος ήταν ο φόβος ανάπτυξης γαλακτικής οξέωσης, μιας σημαντική παρενέργειας του φαρμάκου στα άτομα αυτά. Νεότερα όμως δεδομένα δείχνουν ότι η παρενέργεια αυτή είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί και τα άτομα αυτά μπορούν να βοηθηθούν από την μετφορμίνη, όταν αυτή χορηγείται με προσοχή.

Από την μελέτη  United Kingdom Prospective Diabetes Study φάνηκε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου στα άτομα με διαβήτη. Ο μηχανισμός που το πετυχαίνει φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, την βελτίωση του μεταβολισμού των λιπιδίων και την μείωση των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Από την μελέτη Swedish Diabetes Registry φάνηκε ότι και τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου κατά 13% παίρνοντας μετφορμίνη. Επίσης φάνηκε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει το ρυθμό έκπτωσης της νεφρική λειτουργίας στον Διαβήτη. Το 2016 η U.S. Food and Drug Administration εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση της μετφορμίνης στην νεφρική νόσο, ώστε αυτή να χορηγείται με προσοχή σε άτομα με GFR 30-45 mL/min/1.73 m2.

Η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας στον διαβήτη είναι περίπου 2,5 φορές περισσότερη, σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Τα άτομα που παίρνουν μετφορμίνη, λόγω του διαβήτη, φάνηκε σε μελέτες ότι μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που έπαιρναν μετφορμίνη μείωσαν την πιθανότητα θανάτου κατά 30%. Ο ευεργετικός μηχανισμός σχετίζεται με την μείωση της λειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που παρατηρείται στα άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη λοιπόν είναι ασφαλής και μπορεί να χορηγείται υπό προϋποθέσεις και στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη και έχουν χρόνια νεφρική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.



Ρηγόπουλος Δημήτριος

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος,


Πηγή : smarthealth.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου