Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αλκοόλ και αντιβίωση



Είναι  γνωστό το κόλπο για να μείνουμε σώοι από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ: τρώμε καλά πριν πιούμε, πίνουμε με μέτρο και δεν ξεχνάμε την αναλογία ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό. Ερευνητές, όμως, αναφέρουν κάτι που συχνά δεν υπολογίζουμε· ο συνδυασμός αλκοόλ και αντιβίωσης μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Νέα έρευνα που έγινε απέδειξε πως το 42% των ατόμων  που πίνουν αλκοόλ λαμβάνουν συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή αγνοώντας το γεγονός πως μπορεί να υπάρξει κάποια αρνητική αντίδραση από αυτόν τον συνδυασμό. Όλοι αυτοί οι τύποι αντιβιώσεων προκαλούν σειρά αντιδράσεων όταν συνοδεύονται από αλκοόλ.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ μαζί με παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή προκαλεί υπνηλία, μειώνει τα αντανακλαστικά και  προκαλεί διάσπαση προσοχής. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο συστατικά είναι δυνατή η καταστολή του εγκεφαλικού στελέχους που δραστηροποιεί το σώμα, κάτι που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Το αλκοόλ, επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση ορισμένων φαρμάκων – όπως είναι τα αντιπηκτικά- κάτι που επιτείνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Ακόμα και πιο «αθώα» φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό και σε ζωτικά όγργανα όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και το στομάχι αν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Κατά πόσο είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως είναι ο αριθμός των ποτών που θα πιει κανείς, πότε θα τα πιει και για πόσο χρονικό διάστημα μένει στο σώμα του η αντιβίωση που λαμβάνει.

Το συκώτι χρειάζεται περί τα 90 λεπτά για να επεξεργαστεί ένα αλκοολούχο ποτό. Έτσι, για παράδειγμα, αν πιείτε τρία ποτήρια κρασί μαζί με το δείπνο στις 7μ.μ. και λάβετε ένα υπνωτικό χάπι στις 9μ.μ. , τα ποτά από το δείπνο μπορούν να ενισχύσουν τις καταπραϋντικές ιδιότητες του χαπιού. Και αυτό δεν είναι κάτι καλό· άνθρωποι που συνδυάζουν υπνωτικά χάπια με αλκοόλ καταλήγουν να κάνουν αλλόκοτα πράγματα στον ύπνο τους όπως υπνοβασία, οδήγηση και δραστηριότητες που κάνουμε όσο είμαστε ξύπνιοι.

Κάποια φάρμακα απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται μια ολόκληρη μέρα για να βγουν από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχει ένας σταθερός κανόνας για να συγχρονιστεί η κατανάλωση ποτού με την  χρονική περίοδο κατά την οποία τα φάρμακα έχουν παύσει να επηρεάζουν τον οργανισμό. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε εντελώς τη μείξη των δύο και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για τη διάρκεια της δράσης του εκάστοτε φαρμάκου που λαμβάνουμε στον οργανισμό μας.


Πηγή : menshealth.com , onlinehealth.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου