Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Τα ελληνικά καλάσνικοφ του ΝΑΤΟ που εξήγγειλε ο Πάνος Καμμένος και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης




Αίσθηση προκάλεσε, η δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι σχεδιάζει συμπραγωγή καλάσνικοφ με τη Ρωσία για να τονωθεί η μαυντική βιομηχανία της χώρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε ειδικότερα πως «όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία στην ΕΒΟ στο Αίγιο, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως “όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία” καθώς θα «δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες».

Άλλα παραδείγματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών που ανέφερε ο κ.Καμμένος είναι η ενεργοποίηση συμφωνιών των ΕΑΣ με την Ινδία για τα Άρτεμις και η επέκταση συνεργασίας της ΕΑΒ Ντασό και Λόκχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζονται συνεργασίες με την Αίγυπτο.

Ειδικότερα ο διάλογος του υπουργού Άμυνας με τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. Γιατί; Διότι, η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα ήθελα να σας πω, ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τί δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας):

Λέτε «καλάσνικοφ» στο Αίγιο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :

Ναι, βεβαίως. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά της εταιρείας. Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει, όμως είμαστε έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει - το MοU - στην αρχή της παραγωγής.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.):

Με συγχωρείται, αλλά σας διακόπτω, γιατί η διατύπωση ήταν τέτοια. Θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ»;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ



Πηγή : huffingtonpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου