Ξεκίνησε στις 05 Οκτωβρίου 2022 η επίσημη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του κεφαλαίου ΣΤ’ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ του ν.4685/2020 (άρθρα 50-55), η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022. Υπενθυμίζουμε ότι:
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά, όμως ο Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η τωρινή Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον παραπάνω Νόμο 4685/2020 για την προσεκτική ρύθμιση του θέματος αυτού που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ως προϊόν λεπτομερούς και προσεκτικής εργασίας μηνών της επί τούτου συσταθείσας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, οι κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250€, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων. Σχετικά με τις αιτήσεις και τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις διευκρινίζονται τα παρακάτω:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να δηλώσουν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από την 28η Ιουλίου 2011 σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Θα δηλώσουν πού ακριβώς βρίσκεται, τα τετραγωνικά, αν είναι πρώτη κατοικία ή όχι, αν είναι κατοικία ή άλλου είδους κτίριο.
Δεν μπορούν να δηλωθούν όσα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές Natura, σε υγροτόπους, σε περιοχές που καλύπτονται από τη Συνθήκη Ramsar. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας είναι περιοχή Natura. Εξαιρούνται της ρύθμισης όλα τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε περιοχές οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ελληνική Πολιτεία τις έχει θέσει σε κάποιο καθεστώς προστασίας. Τέλος, δεν μπορεί να δηλωθεί αυθαίρετο που βρίσκεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής ή υπάρχει δυσκολία να περάσει όχημα της Πυροσβεστικής.
Με τα 250 ευρώ δεν υπάρχει νομιμοποίηση, ούτε τακτοποίηση, ούτε σώζεται το αυθαίρετο. Απλά ο ιδιοκτήτης ανεβάζει τα στοιχεία στην πλατφόρμα. Ο ιδιοκτήτης μπαίνει στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει στο site του Κτηματολογίου, πληρώνει παράβολο 250 ευρώ για να έχει δικαίωμα να εγγραφεί, όχι για να τακτοποιήσει το αυθαίρετο, αλλά για να δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια θα εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες και θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ θα ορίσει τις περιοχές στις οποίες θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα δασικά αυθαίρετα και στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Δεν ισχύει «δήλωσέ το, για να το σώσεις», ισχύει «δήλωσέ το για να σου πω αν σώζεται και σε περίπτωση που σώζεται με ποιους όρους».
Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι εξής περιπτώσεις:
Δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.
Έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.
Βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους κ.λπ.
Βρίσκονται εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες κι έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης.
Η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.
Η τακτοποίηση θα γίνει και με χρηματικά πρόστιμα και με εισφορά σε γη. Το πρόστιμο της τακτοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάσει της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.
Ο ιδιοκτήτης μαθαίνει την έγκριση της αίτησης του, με ηλεκτρονικό μήνυμα, εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου