Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και μεθοδευμένο βηματισμό, στην αντιμετώπιση της ανομίας στα Α.Ε.Ι.

 


H Κυβέρνηση, με συγκεκριμένα βήματα και μεταρρυθμίσεις έχει προχωρήσει σε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Και συνεχίζει με σταθερότητα αποφασιστικότητα και σχέδιο να ενισχύει και να αναβαθμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ανομίας και αποδίδει τα Πανεπιστήμια σε αυτούς που ανήκουν, στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα:

Βήμα 1ο - Ρύθμιση του ασύλου: Η Κυβέρνηση, με τον πρώτο νόμο που έφερε στη Βουλή, αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Ο νόμος αυτός αντιμετώπισε την κατάχρηση του ασύλου, την εργαλειοποίησή του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Πριν από αυτό, ήταν πολύ δύσκολο να επέμβουν οι Αρχές σε χώρους των ΑΕΙ. Πλέον στα Πανεπιστήμιά μας, όπως και σε όλους τους δημόσιους χώρους, οι δημόσιες Αρχές μπορούν να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης στο πλαίσιο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Βήμα 2ο – Σχέδια ασφαλείας: Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τα Πανεπιστήμια κλήθηκαν και ετοίμασαν αναλυτικά σχέδια ασφαλείας.

Βήμα 3ο – Επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ.: Χάρη στη διάταξη του ασύλου, έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις της αστυνομίας και έχουν λήξει δεκάδες καταλήψεις. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση ΑΠΘ, όπου δόθηκε τέλος στη συνεχιζόμενη 34 χρόνια κατάληψη κτιρίου στο οποίο δημιουργείται τώρα βιβλιοθήκη. Και φυσικά η αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη της Ζωγράφου, όπου εξαρθρώθηκαν συμμορίες κοινών κακοποιών, που επιδίδονταν σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών.

Βήμα 4ο – Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) σε 4 Πανεπιστήμια της χώρας, με βασική αποστολή τους την αποτροπή τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε χώρους των ΑΕΙ και γεγονότων έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές Αρχές και υπηρεσίες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου