Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πετρέλαιο: Ανεξέλεγκτες οι τιμές – Ξεπέρασε το μπρεντ τα 110 δολάρια το βαρέλι

 


Ανεξέλεγκτα κινούνται πλέον οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ σήμερα Τετάρτη να έχει υπερπηδήσει τα 110 δολάρια το βαρέλι και να σκαρφαλώνει εκ νέου σε υψηλό επτά ετών, με την τιμή του αργού να βρίσκεται μια ανάσα από 110 δολάρια και με τη σειρά της να έχει αναρριχηθεί σε υψηλό οκτώ ετών.

Ειδικότερα, περί τις 08:50 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5,80% ήτοι 6,12 δολάρια, στα 11,09 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 6,10% ή 6,31 δολάρια, στα 109,72 δολάρια το βαρέλι. 

Η μία μετά την άλλη οι ενεργειακές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία, είτε αποχωρώντας από τη χώρα, είτε προχωρώντας σε αποεπενδύσεις των συμμετοχών τους.

Η Mobil και η ιταλική Eni, προστέθηκαν στους ενεργειακούς κολοσσούς Shell και ΒΡ, ανακοινώνοντας σχέδια αποχώρησης. Την ίδια στιγμή, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις απευθείας στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, οι Αμερικανοί έμποροι αποφεύγουν να αγοράσουν πετρέλαιο προερχόμενο από τη Ρωσία.

«Οι έμποροι δεν επιλέγουν το ρωσικό πετρέλαιο. Μπορεί επί του παρόντος να διακινούνται κάποιες παραγγελίες, είναι όμως παραγγελίες που έγιναν πριν από την εισβολή», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το κρατικό διυλιστήριο Bharat Petroleum της Ινδίας, βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση για επιπλέον πετρέλαιο από τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής για τον Απρίλιο.

Στην αγορά πετρελαίου κυοφορούνται φόβοι ότι η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Απρίλιο, καθώς η διαφορά για τις περισσότερες ποιότητες του ορυκτού καυσίμου έχει φθάσει σε υψηλά όλων των εποχών και οι παγκόσμιες προμήθειες στενεύουν εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία.

Η συντονισμένη απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία συμφωνήθηκε χθες Τρίτη, έθεσε ένα εμπόδιο στα κέρδη της αγοράς, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επίδραση του μέτρου αυτού θα είναι προσωρινή. Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, όπως ανέφερε ο IEA.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου.


Πηγή: Μoneyreview.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου