Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Παρεμβάσεις και πιέσεις αμαυρώνουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης



Με τον κακό της εαυτό αναμετράται η ελληνική Δικαιοσύνη, ως προς το μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό της ανεξαρτησίας της.

Σύμφωνα με έρευνα που κοινοποίησε σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της Δικαιοσύνης 2016 (The 2016 EU Justice Scoreboard), και η οποία για πρώτη φορά παρέχει στοιχεία ως προς το πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε., 42% των πολιτών, σχεδόν οι μισοί έλληνες, θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη χειραγωγείται, αν μη τι άλλο βάλλεται καθημερινά από παρεμβάσεις και πάσης φύσεως πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το 26% εκτιμά την κατάσταση ως αρκετά κακή, το 16% πολύ κακή, ενώ το 11% περιορίζεται σε απαντήσεις τύπου «δεν ξέρω». Στον αντίποδα, 41% κρίνει ότι πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, και μόνον το 6% τα χαρακτηρίζει πολύ καλά.

Πιο καχύποπτοι εμφανίζονται μάλιστα όσοι εμπλέκονται στα του επιχειρείν, στην Ελλάδα : 53% των ερωτωμένων αποτιμά την υφιστάμενη συνθήκη από αρκετά έως πολύ κακή (30% και 23% αντιστοίχως), με το 27% να τη χαρακτηρίζει αρκετά καλή και το 10% πολύ καλή.

Ποιοί πιέζουν

Η ανατομία του προβλήματος - σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις που έδωσε το ευρύ κοινό -, τοποθετεί ψηλά στον κατάλογο των αιτιών για την έλλειψη ανεξαρτησίας, τα οικονομικά συμφέροντα, 36%, και αμέσως μετά τις πιέσεις που ασκούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γενικότερα πολιτικοί, σε ποσοστό 33%. Η εκτίμηση ότι το πρόβλημα έγκειται στο status των ίδιων των δικαστών, το οποίο και δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους, αγγίζει το 24%.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, οι απαντήσεις ενοχοποιούν πρωτίστως τους πολιτικούς, σε ποσοστό 46%, και κατά 45% τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Σε ποσοστό 42% οι αιτίες αγγίζουν τους δικαστές.

Η Κομισιόν και τα συστήματα Δικαιοσύνης

Ο πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης 2016, τον οποίο και δημοσιεύει η Κομισιόν, παρέχει συγκριτική επισκόπηση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των συστημάτων Δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωσή τους.  

Πρώτη φορά, ο εν λόγω πίνακας περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ερευνών του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκαν για να εξεταστεί πιο διεξοδικά πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ.

«Ο τέταρτος πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης δείχνει ότι οι προσπάθειες των κρατών μελών για τη βελτίωση των συστημάτων δικαιοσύνης εξακολουθούν να αποφέρουν καρπούς. Ο ρόλος των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης για την προάσπιση του κράτους δικαίου, την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος είναι σημαντικός και, συνεπώς, οι προσπάθειες αυτές των κρατών μελών είναι απαραίτητες», δήλωσε η κ. Vĕra Jourová, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων. «Ο πίνακας αποτελεσμάτων χρησιμεύει ως εργαλείο για να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερα τα ευρωπαϊκά συστήματα δικαιοσύνης.»



Ελευθερία Κόλλια
ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου