H Δέλτα απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα
Η Δέλτα, leader της αγοράς γάλακτος (κατέχει μερίδιο 26% στην αγορά φρέσκου ελληνικού γάλακτος) απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της, πλην ενός, αυτό που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.
Σήμερα η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος και με ευθύνη της κυβέρνησης.
Στην αγορά γάλακτος επικρατεί μια απίστευτη αναρχία, ενώ ο έλληνας κτηνοτρόφος καταδικάζεται από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Δέλτα είναι η εταιρία γάλακτος που χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό φρέσκο γάλα όταν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είτε χρησιμοποιούν μερικώς ελληνικό γάλα είτε το εισάγουν από Βαλκανικές χώρες.
Η Δέλτα η οποία προμηθεύεται αποκλειστικά το γάλα της από έλληνες παραγωγούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και έχουν στραφεί στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η διοίκηση της Δέλτα φέρεται έτοιμη να κατεβάσει ρολά στα εργοστάσια της, πλην αυτό του Αγίου Στεφάνου, γεγονός που αναμένεται να έχει τραγικές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά, αφού εκατοντάδες παραγωγοί γάλακτος θα βρεθούν στον αέρα, όπως επίσης και δεκάδες εργαζόμενοι (απασχολεί 1.400 εργαζομένους).
Και αυτό γιατί η Δέλτα απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25%-26% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιοχές απορροφά το 80% του φρέσκου γάλακτος.
Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η εταιρεία διέθεσε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς για την αγορά γάλακτος.
Μάλιστα το 2015, συνεργάστηκε με 1.800 επιλεγμένους παραγωγούς γάλακτος από όλες τις περιοχές της χώρας, κίνηση που αποδεικνύει έμπρακτα πως η Δέλτα στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, πως στηρίζει την πραγματική οικονομία.
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι κτηνοτρόφοι
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά γάλακτος, έκρουσε προ ημερών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης ο οποίος τόνισε ότι ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες βρίσκοντας εισαγόμενο φτηνό γάλα εγκαταλείπουν την εγχώρια παραγωγή και μεγάλες μονάδες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.
Περισσότεροι από 39.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015.
Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες αρχίσαν να προμηθεύονται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στα 20 με 23 λεπτά το λίτρο και νωπό στα 28 με 30 λεπτά, όταν το εγχώριο το αγοράζουν 39 με 42 λεπτά το λίτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελένη Μπότα
Πηγή :
bankingnews.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου