Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Γαλλία: Βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές - κέρδισαν και... έχασαν οι ακροδεξιοί



Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών από τη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία επιβλήθηκε σε 64-70 από τις 101 περιφέρειες που κρίνονται σε αυτήν την αναμέτρηση, σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων αλλά και δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41), σύμφωνα το exit poll του ινστιτούτου CSA που μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Ο Νικολά Σαρκοζί, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2012, επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας ως κυρίαρχη δύναμη.

Στον αντίποδα οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς χάνουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, κερδίζοντας 27-31.

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες στον δεύτερο γύρο, αλλά αποτυγχάνει να κερδίσει σε οποιαδήποτε διοικητική περιφέρεια, παραδέχθηκε ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του πολιτικού αυτού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

«Είναι σίγουρο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλιπό, ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει καμιά περιφέρεια ή νομό, παρά τη νέα εκλογική του άνοδο.

Η πρόεδρος του FN Μαρίν Λεπέν είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα «αξιόπιστο» το ενδεχόμενο το κόμμα της να κερδίσει στις διοικητικές περιφέρειες Βοκλίζ (νότια) και Εν (βόρεια), ενώ διεκδικούσε επίσης την περιφέρεια Πα ντε Καλέ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου