Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Κυβερνητική ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων



Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Αττικής, κ.Θανάσης Μπούρας, για την απουσία ελέγχων στην αγορά καυσίμων, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τις προβλέψεις για ύφεση 1,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 αντανακλούν απολύτως τα στοιχεία για τη ζήτηση των καυσίμων κίνησης τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η ζήτηση υποχώρησε σε ποσοστό 4% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016. Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, της τάξης του 6%, σημείωσε, το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο κίνησης. Την “παρτίδα” για τις εταιρείες και τα πρατήρια έσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου αυξήθηκε κατά 24% λόγω της παρατεταμένης παγωνιάς στη χώρα.

Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αρνητική εξέλιξη της ζήτησης στα δυο βασικά προϊόντα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο), την οποία συνδέουν με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ένα μέρος της υποχώρησης οφείλεται στη ενίσχυση του λαθρεμπορίου μετά την αύξηση της φορολογίας από τις αρχές του έτους. 

Επίσης, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την παντελή έλλειψη ελέγχων από τα συνεργεία των εποπτευόμενων Υπουργείων, καθώς και τις εκκρεμότητες στην εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το γεγονός ότι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραμένουν ανενεργά, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αποδυναμώνει το πρόγραμμα ελέγχων στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι ευσυνείδητοι επιχειρηματίες παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, η απουσία των ελέγχων συντηρεί το όργιο της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας σε βάρος των νομοταγών επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα, η απουσία ελέγχων θέτει ερωτηματικά για την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων.

Η αδυναμία αντιμετώπισης μίας χρόνιας παθογένειας της ελληνικής οικονομίας, όπως εκείνης του λαθρεμπορίου καυσίμων, συμβάλλει δυστυχώς στην παρατεταμένη αιμορραγία των δημόσιων ταμείων.

Μετά από όλα αυτά, οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν:


  • Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εξαιτίας του φαινομένου του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής;
  • Εάν έχουν σχέδιο για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής;
  • Πότε θα εφαρμόσουν το νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου;
  • Εάν υπάρχει πλάνο ελέγχου από τα συνεργεία των εποπτευόμενων υπουργείων ενόψει των εορτών του Πάσχα και της θερινής περιόδου;


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου