Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

«Νάρκες» στο Eurogroup βάζουν Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ - Τι ζητούν οι δανειστές


Ούτε το καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ούτε οι ελπίδες για συμφωνία που θα περιορίσει την πιστωτική ασφυξία, ήταν ικανά να φέρουν αισιοδοξία και στη Ρίγα της Λετονίας όπου οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάσουν.

Το κλίμα για την Ελλάδα χάλασε από το πρωί και οι προσδοκίες για διέξοδο ψαλιδίστηκαν από τις δηλώσεις των γνωστών «αντιδραστικών», δηλαδή του Β. Σόιμπλε και του Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρώτος μάλιστα σε ειρωνικό τόνο προέτρεψε όλους να πάνε για.. τουρισμό στην πόλη διότι απόφαση δεν θα υπάρξει στο Eurogroup.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε αστειευόμενος στους δημοσιογράφους «να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε».

Σε ανάλογο κλίμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι για το Eurogroup, αλλά για την Ελλάδα», τόνισε προσερχόμενος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τις ανάγκες της, εξήγησε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, όταν ρωτήθηκε αν τα περιθώρια για συμφωνία έως τέλος Απριλίου είναι πιεστικά. «Δεν είμαστε ακόμα στο τέλος Απριλίου», πρόσθεσε.
«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς  ο χρόνος τελειώνει», επεσήμανε.
«Ακουσα κάποια καλά νέα από την Ελλάδα, αλλά θέλω να ακούσω περισσότερα στοιχεία» τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε στη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup», δήλωσε από τη Ρίγα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και πως θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ta αγκάθια είναι πολλά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάζουν ξανά στο τραπέζι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό και απαιτούν να μη δοθεί η 13η σύνταξη που ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει.

Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να δοθούν εκ νέου οδηγίες και συστάσεις προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφωνίες παραμένουν με τους δανειστές να ζητούν μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα και να μην μεταφερθούν θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Επίσης οι δανειστές ζητούν μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ να πάνε στον υψηλό, κάτι που σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών. Ζητούν όμως και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον ΦΠΑ τα νησιά.

Φαίνεται επίσης πως δεν κάνουν βήμα πίσω στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην καταβάλει τη 13η σύνταξη.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου