Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Στην Ελλάδα της κρίσης ο ΟΑΕΕ είναι ένας λόγος για να μην ανοίξει μια νέα επιχείρηση



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Εδώ και μια 5ετία βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση ως χώρα και λαός και προσπαθούν οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν δήθεν την «σωτηρία» μας να βρουν τρόπους να εξοφλήσουν τους δανειστές και να φέρουν την προσδοκώμενη ανάπτυξη μήπως και ξεκλειδώσει η οικονομία.

Μία σοβαρή κυβέρνηση το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να βελτιώσει προς το απλούστατο τη  έννοια της επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα απλό φορολογικό σύστημα και μια δυνατότητα ασφάλιση αλλά σε λογική τιμή...

Αυτά τα δύο απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να τολμήσει να επιχειρήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητα εδώ δυστυχώς μικρή ατομική εταιρία κάνεις, Α.Ε. εταιρία δημιουργήσεις η ζωή σου θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη και η βιωσιμότητα είναι αμφίβολή.

Στην Ελλάδα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει και δεν έχει γίνει μάθημα σε κανένα να φτιάξει ένα απλό φορολογικό σύστημα και ούτε λόγος για ασφάλιση σε λογικές τιμές.

Στην Ελλάδα του 2015 ο κάθε υποψήφιος ιδιώτης που θα τολμήσει να επιχειρήσει σ αυτά εδώ τα χώματα πρόκειται εξ αρχής να την πατήσει και αυτό κάνει την οποιαδήποτε επένδυση μεγάλο ρίσκο.

Θα καταντήσει σίγουρα και μαθηματικά σε ζημιές. Στην καλύτερη θα βρεθεί με μηδενικό κέρδος άρα κανένα κέρδος ή στην χειρότερη καταχρεωμένος.

Πως άλλωστε ακόμα και ο πιο μικρός επιχειρηματίας που διατηρεί ένα π.χ μπακάλικο στη γειτονιά θα μπορέσει να πληρώσει τις αλλεπάλληλες και ξαφνικές αλλαγές στο δαιδαλώδες, ασταθή ελληνικό και άδικο φορολογικό σύστημα;
Πως θα μπορέσει να πληρώσει την υποχρεωτική πάγια ασφάλιση του ΟΑΕΕ που σαν διμηνιαίο χαράτσι πρέπει να πληρώνεται πάραυτα ακόμα και να τύχει εκείνη τη περίοδο να μην έχει έσοδα ;

Το θέμα με τον ΟΑΕΕ καίει όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες στην Ελλάδα και αυτό γιατί είναι ότι πιο εξωφρενικό μπορεί κανείς αμύητος στα του ΟΑΕΕ να φανταστεί.

Διαβάστε :

1. Αν αποφασίσεις αύριο να ανοίξεις μια οποιαδήποτε ατομική, ΕΠΕ, ΑΕ κτλ επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστείς στον ΟΑΕΕ θέλεις δεν θέλεις και δεν σου δίνεται κανένα δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού ταμείο άλλου πέραν του ΟΑΕΕ, ούτε σου δίδεται δικαίωμα επιλογής του τύπου της σύνταξης σου, ούτε των χαρακτηριστικών της, ούτε και του ύψους της εισφοράς που θα καταβάλεις.

2. Το ποσό που υποχρεωτικά θα πρέπει να πληρώνεις καθορίζεται απο τον ΟΑΕΕ για εσένα δίχως να λαμβάνονται αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία για εσένα και την επιχείρησή σου. Έτσι πληρώνεις όσα θέλει ο ΟΑΕΕ έχεις δεν έχεις . Π.χ αν ένα μήνα δεν έχεις καθόλου έσοδα οικονομική κρίση έχουμε, έγινε σεισμός, έπαθες έμφραγμα από αυτά που τραβάς καθημερινά, τον ΟΑΕΕ δεν τον νοιάζει καθόλου και θα πρέπει να κόψεις το λαιμό σου να πληρώσεις την εισφορά που σoυ ζητάει !!!

3. Όταν δεν έχεις να πληρώσεις λοιπόν μια φορά τον ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΕ λέει ότι θα πρέπει να κλείσεις ως επιχείρηση επειδή δεν τον πληρώνεις ! Σου στερεί δηλαδή μια υποχρεωτική και παρά τη θέληση σου ασφάλιση που σου επιβάλετε με το ζόρι το δικαίωμα να επιχειρείς ως ελεύθερος πολίτης.

4. Δεν έχεις τη δυνατότητα να πεις ότι δεν θέλεις την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Από τη στιγμή που θέλεις να ανοίξεις από μπακάλικο έως ξενοδοχείο σου απαγορεύεται να επιλέξεις π.χ ιδιωτική ασφάλιση αντί του ΟΑΕΕ.

5. Ακόμα και αν παρουσιάσεις από τη φορολογική σου δήλωση ότι βγάζεις 100ευρώ το μήνα ..στον ΟΑΕΕ πρέπει να πληρώνεις 400 ευρώ το 2 μηνο τουλάχιστον.

Αυτά είναι αδιανόητα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου εκεί μπορείς να επιλέξεις την ασφάλιση σου, σε μερικές ακόμα και αν θέλεις να έχεις ασφάλιση μπορείς να επιλέξεις.
Ενώ στη πλειονότητα των χωρών οι κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές μοιάζουν ΠΑΜΦΘΗΝΕΣ σε σχέση με τις ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ του ΟΑΕΕ και προσφέρουν περισσότερα σε παροχές από ότι ο ΟΑΕΕ.


Για να αναφερθούμε μην μιλήσουμε για τις ποιες; Τις υποτυπώδης  υπηρεσίες υγείας που προσφέρει ο ΟΑΕΕ και για την απαράδεχτη τριτοκοσμική ιατρική κάλυψη που έχεις.

Συμπέρασμα κυρίες και κύριοι, επιχειρείς στην Ελλάδα της κρίσης για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ και ένας από τους πολλούς λόγους είναι ο ΟΑΕΕ και η διμηνιαία υποχρεωτική ασφαλιστική του εισφορά, που έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβή ακόμη και απο τα σταθερά πάγια των λογαριασμών της ΔΕΗ ή του ΝΕΡΟΥ ή του ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ !

Στην Ελλάδα  λοιπόν της κρίσης ένας από τους πολλούς λόγους για να κλείσει μια επιχείρηση πρίν καν αρχίσει να λειτουργεί είναι ο ΟΑΕΕ και εάν δεν γίνει κάτι όχι ανάπτυξη αλλά ρημαδιό θα γίνουν οι πολύπαθες επιχειρήσεις ειδικά των μικροεμπόρων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου