Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Η ολλανδική HVA International παρουσίασε στους συναρμόδιους υπουργούς το πρώτο πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία

 



Παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

Από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

  1. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. 
  2. Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.
  3. Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.
  4. Η κακοκαιρία Ντάνιελ δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και γι’ αυτό χρήζουν αναθεώρησης.

  • Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.
  • Οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με πολιτικές αποφάσεις πάνω στα επίπεδα ασφαλείας, τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.κ. Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους οικείους Δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης μαζί με την επιτελική του σύνοψη. Ενώ το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός το Σώμα της Βουλής την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου