Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Νέα στοιχεία για τις offshore του Αρτεμίου που είχε ταξιδέψει με τον Παππά στην Καραϊβική



Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις offshore του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ύστερα από έρευνα του protagon.gr στα περιβόητα «Panama Papers».

Όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος τον Οκτώβριο του 2016, ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου «μπαινόβγαινε» στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ είχε στενές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων με ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (και τότε Επικρατείας) Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, Αρτεμίου και Παππάς είχαν συνταξιδέψει το 2013 από το Καράκας στο νησί Margarita της Καραϊβικής με τζετ επιχειρηματία που όπως φαίνεται έχει αρκετά κρατικά συμβόλαια με το καθεστώς Μαδούρο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του protagon.gr, που υπογράφει ο Χάρης Καρανίκας, ο Αρτέμης Αρτεμίου στην πρώτη διαρροή των Panama Papers το 2016 εμφανιζόταν να συνδέεται με τρεις offshore. Ύστερα από τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.» είχε δηλώσει ότι οι offshore ήταν πελατών του, οι οποίοι δεν ήταν πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, δηλαδή ότι δεν έχουν σχέσεις με πολιτικούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ότι σε δύο από τις τρεις offshore ως πραγματικός ιδιοκτήτης δηλωνόταν ο ίδιος ο δικηγόρος που είχε περάσει το κατώφλι του Μαξίμου και ταξίδεψε με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Και ότι δύο από τις τρεις offshore είχαν λογαριασμούς σε κυπριακή τράπεζα, στην εποπτική επιτροπή της οποίας μέλος ήταν ο Λάμπρος Πιερή, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες. Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι το ότι για τη μία offshore ιδιοκτησίας του κ. Αρτεμίου δηλώνεται ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων και ότι είχε συνάψει ένα συμφωνητικό για τέτοιου είδους δουλειά. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας στη Βενεζουέλα, με το τζετ του οποίου ταξίδεψαν οι κ.κ. Αρτεμίου και Παππάς στη νήσο Μαργαρίτα, συνδέεται με εταιρία που διανέμει και προϊόντα λιπασμάτων.

Τα ερωτήματα πολλά: Τι σχέση μπορεί να έχει ένας δικηγόρος με συμβουλές για λιπάσματα μέσω offshore; Γιατί δήλωσε δημόσια ότι ήταν πελατών του, ενώ στη Mossack Fonseca, τη δικηγορική εταιρία απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, εμφανιζόταν ο ίδιος ως πραγματικός ιδιοκτήτης; Πώς εξηγείται το έγγραφο που αναφέρει ότι μία από τις offshore δεν είχε ποτέ τραπεζικό λογαριασμό, ενώ τελικά φαίνεται ότι είχε – και μάλιστα στην τράπεζα όπου ο συνιδρυτής του δικηγορικού του γραφείου ήταν μέλος της εποπτικής επιτροπής;

Το Protagon απέστειλε ερωτήματα στον κ. Αρτεμίου, τα οποία δεν απαντήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τρίτη offshore, υπό την επωνυμία Elazzoulian Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας Κύπριος μέτοχος.

Ο εν λόγω μέτοχος της Elazzoulian έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα: Τον Δεκέμβριο του 2016 αγοράζει μετοχές του Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, σε διαφημιστική εταιρία με έδρα την Ελλάδα στην οποία μεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρία που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015 φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου