Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες

 


Υπογράφηκε χθες Δευτέρα -σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα Bpifrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση 3,3 δισ. σε τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Ε.Ε., στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της κάθε χώρας να επενδύουν σε κάποια από τις υπόλοιπες του σχήματος, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και είχε διάλογο με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για επενδυτές. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

Στόχος μας είναι κάποια στιγμή, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, η τεχνολογία να συνεισφέρει το 10% στο ελληνικό Α.Ε.Π..

Κύριος στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει η  προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να οδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν ουσιαστικά ένα «κέλυφος» χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης ως θεσμός ήταν πολύ χρήσιμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου στηρίξαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την προστασία των θέσεων εργασίας. 

Θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο την προστιθέμενη αξία στην αλυσίδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε το νέο νομικό μας πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Θέλω να επισημάνω για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται μόνο ότι έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις Κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου