Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τη φθηνότερη βενζίνη κάτω από 1,5€


 

Μπορεί η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες χώρες της Ευρώπης που ακόμη αντιστέκονται σε αυτή την αύξηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στη Ρωσία έχουν προκαλέσει μία τεράστια άνοδο στην τιμή της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί η Ευρώπη μέχρι πρόσφατα να κάλυπτε περίπου το 40% των αναγκών της εισάγοντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους, προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό.

Στην Ελλάδα, πάντως, έχουν γίνει ήδη αντιληπτές οι συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης, με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνάει στο τέλος της εβδομάδας το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο. Όποιος τόλμησε να κάνει κάποιο ταξίδι (μικρό ή μεγάλο) με το αμάξι μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατάλαβε έντονα την διαφορά στην τσέπη του. Μια διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή για παράδειγμα ξεπέρασε τα 200 ευρώ σε κόστος.

Η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή στην 11η θέση της λίστας με την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης.

Στην κορυφή σύμφωνα με τα στοιχεία του Globalpetrolprices βρίσκεται η Νορβηγία με το λίτρο να κοστίζει κατά μέσο όρο 2,481 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Δανία (2,212 ευρώ το λίτρο) και η Σουηδία (2,114 λίτρο). Από την άλλη πλευρά, η πιο φθηνή βενζίνη της Ευρώπης βρίσκεται - όπως είναι λογικό - στη Ρωσία με 0,344 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθεί (προφανώς) η Λευκορωσία με 0,632 ευρώ το λίτρο.

Από εκεί και πέρα, στην Ουκρανία η βενζίνη είναι κατά μέσο όρο στα 1,090 ευρώ το λίτρο, στην Πολωνία στα 1,178 ευρώ το λίτρο και στην Τουρκία στα 1,203 ευρώ το λίτρο. 

Ανάμεσα στις χώρες με την φθηνότερη βενζίνη της Ευρώπης βρίσκεται φυσικά και η Ουγγαρία με 1,217 ευρώ το λίτρο, αλλά και η Μολδαβία με 1,294 ευρώ το λίτρο.

Από τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, ξεχωρίζει η τιμή της Μάλτας με 1,340 ευρώ το λίτρο, αλλά και της Κύπρου με 1,427 ευρώ. Η Βουλγαρία, η οποία απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από κάποιες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έχει τη βενζίνη της στα 1,428 ευρώ το λίτρο , ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Βοσνία, αλλά και στη Σερβία, όπου μπορεί τη βρει κανείς στα 1,453 ευρώ το λίτρο.

Για την ιστορία, όποιος αναρωτιέται ποια είναι η χώρα με τη φθηνότερη βενζίνη του κόσμου, αυτή είναι η Βενεζουέλα με την τιμή ενός λίτρου απλής βενζίνης να κοστίζει μόλις 0,023 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί η βενζίνη είναι φθηνότερη κι από το νερό.


gazzetta.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου