Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Εργασία και Διαβήτης




Πολύ λίγες ασχολίες είναι πέρα από τα όριά σου επειδή έχεις διαβήτη. Όπως κάθε άλλος, μπορείς να διαλέξεις μια δουλειά που να ταιριάζει στις ικανότητες και στα προσωπικά σου ενδιαφέροντα. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου :

Μια δουλειά που σου ταιριάζει


Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και εσύ που έχεις διαβήτη, είναι πιο ευτυχισμένοι αν κάνουν μια δουλειά που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους, τις ικανότητες και τη μόρφωσή τους. Ευτυχώς, υπάρχουν μόνο λίγοι περιορισμοί στην καριέρα που ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να ακολουθήσει.

Όταν επιλέγεις μια δουλειά


Είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς θα χωρέσει ο έλεγχος του διαβήτη σου μέσα στις καθημερινές απαιτήσεις της δουλειάς. Μπορεί να σκεφτείς ότι κάποιες δουλειές είναι δύσκολες ή αδύνατες για σένα. Υπάρχουν επίσης και μερικές δουλειές που από το νόμο δεν επιτρέπεται να ακολουθήσεις. Υπάρχουν δουλειές στις οποίες ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο εσάς ή και άλλους.

Ακανόνιστο ωράριο εργασίας


Το σταθερό ωράριο εργασίας κάνει ευκολότερο τον έλεγχο του σακχάρου σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διαλέξεις μια δουλειά με ασταθές ωράριο ή με βάρδιες, αλλά θα πρέπει να γίνεις προσεκτικότερος στον προγραμματισμό σου. Πότε θα φας; Πότε θα ασκηθείς; Θα μπορείς να προσαρμόσεις το σχήμα της θεραπείας σου και τα γεύματά σου στο ωράριο εργασίας; Μπορεί να χρειαστεί να μετράς πιο συχνά το σάκχαρό σου. Αν η δουλειά σου έχει ασταθές ωράριο, συζήτησε το θεραπευτικό σχήμα σου με τον ιατρό σου, που μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιδιαβητική αγωγή που να ταιριάζει στον ακανόνιστο τρόπο ζωής σου.

Ακατάλληλες εργασίες 


είναι αυτές που σχετίζονται με την πλοήγηση, μεταφορά επικίνδυνων ή μεγάλων φορτίων, μεταφορά επιβατών, με τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις, εργασία σε υψόμετρο και εργασίες που απαιτούν τον χειρισμό πιθανά επικίνδυνων μηχανημάτων. Οι κανόνες που αφορούν τους εργασιακούς περιορισμούς μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Δίπλωμα Οδήγησης


Η δουλειά που θέλεις να κάνεις μπορεί να απαιτεί επαγγελματική άδεια οδήγησης. Πολλές χώρες θέτουν περισσότερους περιορισμούς στις επαγγελματικές άδειες – για παράδειγμα για μεταφορά μεγάλων φορτίων ή επιβατών – παρά στις άδειες για οδήγηση ιδιωτικού αυτοκινήτου. Είναι δική σου ευθύνη να ξέρεις τους νόμους της χώρας σου για το θέμα αυτό.

Ο χώρος εργασίας


Μπορείς να κρατάς κάποιες προμήθειες; Μπορείς να μετράς το σάκχαρό σου όταν είναι απαραίτητο; Θα μπορέσεις να πάρεις ένα σνακ αν χρειαστεί; Υπάρχει κάποιος συνάδελφος σου που είναι διατεθειμένος να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και να σε βοηθήσει αν είναι απαραίτητο; Αρκετοί χώροι εργασίας ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή. Μπορείς να απευθυνθείς στο συνδικάτο σου, τον ιατρό εργασίας και να ενημερώσεις τον εργοδότη σου ώστε να προσαρμοστεί στην κατάστασή σου.

Δικαιώματα & υποχρεώσεις διαβητικών


Πέρα από νομικούς περιορισμούς όσον αφορά την εργασία στη χώρα σου, θα πρέπει να μπορείς να επιλέξεις απασχόληση που την απολαμβάνεις και την κάνεις καλά. Άτομα με διαβήτη βρίσκονται να δουλεύουν σε πολλούς χώρους. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος γιατί να μην μπορείς να απολαύσεις μια πετυχημένη καριέρα, μόνο επειδή έχεις διαβήτη. Ωστόσο πριν επιλέξεις την απασχόλησή σου, σκέψου πώς ο έλεγχος του διαβήτη σου θα χωρέσει μέσα στις απαιτήσεις της δουλειάς.
Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αξίζεις να αξιολογηθείς με βάση την εργασιακή σου επίδοση και όχι εξαιτίας του διαβήτη. Ο ιατρός εργασίας μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τους νόμους της χώρας σου, που σε προστατεύουν από εργασιακές διακρίσεις. Γνωρίζοντας τα δικαιώματά σου και τις υποχρεώσεις σου ως εργαζόμενος, θα πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να ακολουθήσεις μια ικανοποιητική καριέρα.



Καλή τύχη στη δουλειά της αρεσκείας σου!



Πηγή : nsph.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου