Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη για το αίτημα εξεταστικής για τον Πάνο Καμμένο



Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση έχει ξεκινήσει στις 11:20. Είναι 14:30, τρεις ώρες και δέκα λεπτά. Και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας - εξ ‘ όσων γνωρίζω - έχει εισέλθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για λίγα μόλις λεπτά. Το επισημαίνω, διότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να εγκαλείται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να ζητείται η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την περίπτωσή του και να μην βρίσκεται στην αίθουσα καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και να παρακολουθεί όλους τους ομιλητές. Ελπίζω ότι, τουλάχιστον στην πορεία της δικής μου ομιλίας, να παρευρεθεί ή έστω να την παρακολουθεί από το κλειστό κύκλωμα.

Με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα. Αυτονόητο τόσο πολιτικά, όσο και θεσμικά, όσο τελικά και ηθικά. Μιλάμε για μια υπόθεση για την οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις υπέρβασης αρμοδιότητας και παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών. Σοβαρές ενδείξεις για κατάχρηση εξουσίας με χειραγώγηση της Δικαιοσύνης με πιθανό σκοπό την εξυπηρέτηση σκοτεινών πολιτικών και άλλων επιδιώξεων.

Ως Νέα Δημοκρατία δεν σπεύδουμε να καταδικάσουμε κανέναν εκ των προτέρων. Ζητάμε, όμως, και να μην μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση. Ζητάμε να ελεγχθούν σε βάθος πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες και επικίνδυνες. Ζητάμε να μην κακοποιηθούν άλλο οι δημοκρατικές λειτουργίες για χάρη πολυσυζητημένων και αμφιλεγόμενων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Ζητάμε, πολύ απλά, να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τοποθετηθεί απέναντι στο αυτονόητο. Προτιμά τη συσκότιση από τη διερεύνηση. Προτιμά την καρέκλα της εξουσίας από την προστασία του κύρους των θεσμών και της ομαλής λειτουργίας τους. Προτιμά να υπερασπιστεί πάση θυσία την πολιτική συμπαιγνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μια συμπαιγνία με κόστος που πληρώνει ακριβά η χώρα και μάλιστα με ορίζοντα που υπερβαίνει τη θητεία αυτής της συγκυβέρνησης. Αλλά ακόμη και μια πολιτική συμπαιγνία έχει τα όριά της.

Φάνηκε πρόσφατα με την τροπολογία που αναγκάστηκε ο κ. Κοντονής να αποσύρει. Το έκανε όταν αντιλήφθηκε ότι θα την καταψήφιζαν οι ΑΝΕΛ, αλλά ότι θα την καταψήφιζαν και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί διαφωνούσαν με την τροπολογία, αλλά για να αναδείξουν την πολιτική ευτέλεια της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ξέραμε ότι είστε ικανοί για πολλά. Και ότι θεωρείτε φυσιολογικό το να παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης. Ή το να επιτίθεστε στη Δικαιοσύνη, όταν οι αποφάσεις της δεν σας εξυπηρετούν. Ξέραμε ότι δεν έχετε καμία δυσκολία να στοχοποιείτε όποιον σας ενοχλεί μέσω του φιλικού σας Τύπου και παραδημοσιογραφικών μηχανισμών και κυκλωμάτων. Ότι κατασκευάζετε, όχι μόνο fake news, αλλά και ψεύτικες δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου - το ομολόγησε, άλλωστε, με κυνικό τρόπο, ο κ. Βερναρδάκης - και τις διακινείτε μέσα από ένα παρασύστημα που τρέφεται με κρατικό χρήμα και διορισμούς στο Δημόσιο. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο Υπουργοί σας να υβρίζουν χυδαία τη Δικαιοσύνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θεωρεί τη διάκριση των εξουσιών «θεσμικό εμπόδιο».

Στην πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου - θέλω να σας θυμίσω -  δώσατε κυβερνητική θέση πριν ακόμα κατέβει από την έδρα της. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Και πριν λίγες μέρες προχωρήσατε σε νέες επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, παραλείποντας άξιους δικαστικούς, που κοσμούν το δικαστικό Σώμα. Το έχω πει ξανά και αισθάνομαι την ανάγκη να το πω άλλη μια φορά: Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Το ανάχωμα σε κάθε αυθαιρεσία. Ο θεματοφύλακας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι τελικά η εγγύηση του Πολιτεύματος. Και αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη σε αυτήν, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στις ίδιες τις δομές της κοινωνίας μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς στοιχειώδη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και σε όλα όσα διασφαλίζουν μια ευνομούμενη κοινωνία.

Είμαστε κοντά στη Δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της. Με το να αφήνουμε τους δικαστές απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους, αντί να παρεμβαίνουμε στο έργο τους. Ή να κάνουμε πώς δεν καταλαβαίνουμε, όπως κάνετε εσείς, όταν τα ονόματα δικαστών και εισαγγελέων αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες, που κάνουν βρώμικα και σκοτεινά παιχνίδια. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν όλα αυτά; Τί δείχνουν; Τελικά είναι προφανές. Το καταλαβαίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δείχνουν την αγωνία σας να κρατηθείτε στην εξουσία, ελέγχοντας κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Εδώ και τρία χρόνια λέτε διαρκώς ψέματα βουλιάζοντας την χώρα, όχι μόνο σε οικονομική ύφεση, αλλά και σε πολιτική παρακμή. Δυστυχώς, όμως, επιμένετε να κάνετε το ίδιο και σήμερα. Τραυματίζετε το δημοκρατικό Πολίτευμα. Και είναι αυτός ένας ακόμα λόγος, που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού - όταν θα έρθει η ώρα - θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας.
  

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με τέτοια νοοτροπία είναι λογικό η Κυβέρνηση να θεωρεί φυσιολογικό ότι ο Υπουργός Άμυνας της χώρας να συνομιλεί επανειλημμένως με ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών. Και να επαίρεται επιπλέον για αυτό. Και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός όταν προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι επιχειρήθηκε χειραγώγηση της δικαστικής έρευνας για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς ζητάμε κάτι απλό: Θέλουμε η παρέμβαση του κ. Καμμένου να εξεταστεί σε βάθος. Προκειμένου να δούμε αν πρόκειται απλά  για μια επιπόλαιη αντίδραση ενός παρορμητικού Υπουργού, όπως λένε τώρα κάποιοι από εσάς, ή για συνειδητή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ή  μήπως το χειρότερο αν πρόκειται για πρωτοφανή σκευωρία με σοβαρές και σκοτεινές πολιτικές προεκτάσεις. Ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε είναι να γίνει μια έρευνα μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής.

Άλλωστε - όπως γνωρίζετε φαντάζομαι κ. Υπουργέ, όπως θα γνωρίζει και ο κ. Καμμένος και ο πρωθυπουργός - η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσει το Κοινοβούλιο βάσει του Συντάγματος για τα επόμενα βήματα, καθώς έκριναν οι εισαγγελικές Αρχές ότι οι κατηγορίες αυτές δεν μπορούν να ελεγχθούν. Έθεσαν, όμως, και την υπόθεση στο αρχείο, όπως έχουν κάνει για άλλες υποθέσεις.

Είναι μονόδρομος, λοιπόν, αν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, να στηρίξετε την πρότασή μας και να μην αφήσετε αυτήν τη σκιά να πλανάται πάνω στον Υπουργό σας. Να μάθουμε ακριβώς τι είπαν δώδεκα φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας ο κ. Καμμένος με τον ισοβίτη. Τι είπαν σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες συνολικής διάρκειας είκοσι ενός λεπτών ο Υπουργός Άμυνας της ελληνικής Δημοκρατίας με έναν καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών. Ποιος ο ρόλος του λιμενικού υπαλλήλου που μίλησε για πολιτικό σχέδιο για «να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας». Για λογαριασμό ποιου λειτούργησε; Ποιος κρύβεται από πίσω τους; Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν.

Όπως πρέπει να απαντηθούν επιτέλους και τα τρία ερωτήματα που, από την πρώτη μέρα, έχω θέσει στον κ. Τσίπρα και ακόμα απάντηση δεν έχω λάβει. Τα επαναλαμβάνω μήπως ο κ. Τσίπρας φροντίσει να απαντήσει σήμερα: Είχε ο κ. Τσίπρας προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχε την έγκρισή του, ο κ. Καμμένος για να το πράξει; Έχει ο κ. Τσίπρας γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους; Ναι ή όχι; Τρία απλά ερωτήματα στα οποία αναμένω τρεις απλές απαντήσεις.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε ή όχι. Το οφείλει και στους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό. Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε, τόσο καιρό που έχει αποκαλυφθεί η απαράδεκτη στάση του Υπουργού Άμυνας, θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει.

Ο κ. Καμμένος μας είχε πει - με την γνωστή ποιότητα του πολιτικού λόγου που τον χαρακτηρίζει - «αν έχουμε τα άντερα να κάνουμε Προανακριτική Επιτροπή ή πρόταση μομφής». Του επιστρέφουμε την πρόκληση. Θα ήθελα πολύ να είναι εδώ και να ακούει. Αν αυτός αισθάνεται καθαρός, ας ζητήσει ο ίδιος Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για να φωτιστεί κάθε πτυχή αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Ειδικά τώρα, κ. Υπουργέ, που η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή, γιατί δεν το κάνει; Ο ίδιος θα έπρεπε πρώτος να θέλει, να επιδιώκει, να διερευνηθούν όλα αυτά για να μη μένει καμία σκιά. Αλλά, βέβαια, αυτός είναι ο κ. Καμμένος. Υβρίζει και συκοφαντεί εκ του ασφαλούς, οχυρωμένος πίσω από την βουλευτική ασυλία. 

Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον καλύπτετε; Γιατί δεν θέλετε να απαντηθούν όλα αυτά; Δεν θέλετε να μάθετε αν ο κυβερνητικός σας εταίρος κινήθηκε εκτός του θεσμικού του ρόλου; Θέλετε να ακολουθεί και εσάς μια σκιά συγκάλυψης για κάποιον που σε τελική ανάλυση δεν είναι καν στο δικό σας Κόμμα, αλλά αναγκάζεστε - όπως λέτε μεταξύ σας - να τον φορτωθείτε; Να τον φορτωθείτε στο ζήτημα των Θρησκευτικών, όταν ο κ. Καμμένος πρωτοστάτησε στην αποπομπή του κ. Φίλη. Να ανέχεστε τις κακόγουστες φιέστες και τις διάφορες γραφικότητές του. Να ανέχεστε τον προκλητικό τρόπο ζωής του. Αλλά το να καταπιείτε τις υπόνοιες για εμπλοκή του σε απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και ανάμειξη σε πολιτική σκευωρία πάει πολύ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι ειλικρινά περίεργος αν τελικά θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Ή αν θα κρυφτεί και πάλι, όπως παραμένει κρυμμένος δύο εβδομάδες τώρα και δεν τολμά καν να επισκεφθεί τις περιοχές του Σαρωνικού, που επλήγησαν από μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές τον κ. Τσίπρα να παρέχει κάλυψη στον κ. Καμμένο. Ίσως συμβεί και σήμερα πάλι. Έδειχνε φοβισμένος και αμήχανος. Τί φοβόταν όμως; Δεν έχει λόγο να φοβάται. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Καμμένος, έχει πει ότι με «τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους». Κατά συνέπεια, από εδώ και στο εξής, δεν θα αναφέρομαι σε Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αλλά σε Κυβέρνηση Καμμένου - Τσίπρα.

Παρακολουθώ, επίσης, τον κ. Τσίπρα να παρέχει κάλυψη δια της σιωπής του και της απουσίας του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, ενώ βοά το Πανελλήνιο για τις παραλείψεις και για τα δημόσια ψέματα - απανωτά δημόσια ψέματα που έχει πει - για την οικολογική τραγωδία του Σαρωνικού. Γιατί είναι ο κ. Κουρουμπλής τόσο πολύτιμος ώστε να πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία; Ή μήπως, μεταξύ όλων των άλλων, είναι και η εμπλοκή του στην υπόθεση Καμμένου που εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τον θέσει εκτός Κυβέρνησης; Θα επανέλθω όμως γι’ αυτό το ζήτημα στη συνέχεια.

Πριν, όμως, φθάσουμε σε αυτό και επειδή το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να πετάτε λάσπη και να αφήνετε υπονοούμενα. Φαντάζομαι το ίδιο θα κάνει και ο κ. Καμμένος σήμερα, όταν κάποια στιγμή, εμφανιστεί στην Ολομέλεια. Σας λέω, για να τελειώνουμε, τα εξής: Η έρευνα για την υπόθεση του Noor 1 πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι το τέλος. Θα σας υπενθυμίσω ότι το κύκλωμα αυτό εξαρθρώθηκε το 2014 επί δικών μας ημερών στην Κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο συστηματικά ξεχνάτε να πείτε. Όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές να αποδοθούν. Όπως και αν λέγονται, όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί που εμπλέκονται. Αλλά στις δημοκρατικές χώρες, τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Δικαιοσύνη. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Καμμένος.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Κυβέρνησή σας μας λέει ότι εφόσον μια υπόθεση εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί - δεν πρέπει ενδεχομένως - να εξεταστεί από τη Βουλή. Γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό. Το Σύνταγμα προβλέπει την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απόδοσης πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών. Σας θυμίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη εξέταζε και το δανεισμό των Κομμάτων και το δανεισμό των Μέσων Ενημέρωσης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εξέταζε - και εξετάζει - τις υποθέσεις του Ερρίκος Ντυνάν και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου ελεγχόταν - και εξ’ όσων γνωρίζω ελέγχεται ακόμη -  από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη είχε επιληφθεί των υποθέσεων, συγκροτήθηκαν ταυτοχρόνως Εξεταστικές Επιτροπές και Προανακριτικές Επιτροπές. Και καλώς συγκροτήθηκαν. Τα επιχειρήματά σας δείχνουν πόσο εκτεθειμένοι είστε και πόσο ευάλωτοι αισθάνεστε. Είστε επίσης και πολιτικά ανέντιμοι. Γιατί, ενώ εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εσείς δεν έχετε ψηφίσει καμία δική μας πρόταση. Κι αυτό τα λέει όλα.

Η διερεύνηση όλων των θεμάτων είναι το καθήκον της αλήθειας που έχω απέναντι στον ελληνικό λαό. Το καθήκον της αλήθειας που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κανενός είδους ρεβανσισμό τον οποίο δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υιοθετήσει. Τα επιχειρήματά σας, λοιπόν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και λειτουργείτε - το επαναλαμβάνω -  με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εμείς υπερψηφίσαμε όλες τις προτάσεις σας. Και αυτές που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν φοβόμαστε κάτι. Γιατί θέλουμε να χυθεί φως παντού. Και γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Και αν κάποιο στέλεχός μας είναι αναμεμειγμένο σε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη, ας υποστεί τις συνέπειες. Εσείς γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ζήτημα; Μιλάτε σοβαρά, ότι δεν υπάρχει ζήτημα;

Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ρίγος σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη. Ο λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος λέει ευθέως ότι επιδίωξη δική του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει καν διατάξει τον πειθαρχικό του έλεγχο. Πρόκειται βέβαια, και κατά διαβολική σύμπτωση, για τον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή που παραμένει κολλημένος με την καρέκλα του κι ας έχει μαυρίσει τη θάλασσα και τις ακτές της Αττικής.

Σας ρωτώ ευθέως: Δεν πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση για να μην υπάρχει ίχνος υποψίας ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να σχεδίαζε μια τέτοια αθλιότητα; Μπορούμε να αφήνουμε να επικρέμεται και η παραμικρή υποψία;

Εγώ - και σας το λέω απολύτως ειλικρινά - αν ακουγόταν κάποιος να λέει ότι όλο αυτό το έχει οργανώσει ο Μητσοτάκης για να κυβερνά για 10 χρόνια, θα ήμουν ο πρώτος που θα ζητούσε διερεύνηση σε βάθος αυτής της υπόθεσης. Για να μην μένει η παραμικρή σκιά πάνω μου. Και θα στρεφόμουν πρώτος εγώ εναντίον εκείνου που το έλεγε για να προστατεύσω, όχι μόνο την δική μου τιμή, αλλά και την τιμή ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Για να μην δίνεται η αίσθηση ότι η πολιτική στον τόπο μας εμπλέκεται σε υποθέσεις του βαθέως υποκόσμου. Εσείς κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Γιατί δεν ζητάτε να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την αθλιότητα που ακούστηκε; Εσείς κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας γιατί δεν το ζητάτε; Πού πήγε, που χάθηκε, το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;

Φυσικά, ο κόσμος το έχει τούμπανο: Αν υπερψηφίσετε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενδεχομένως η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί. Η Κυβέρνηση ενδεχομένως θα πέσει, θα χάσετε τις εκλογές και πάνω από τους μισούς από σας θα πάτε σπίτια σας. Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ και τραβάτε ο ένας τον άλλο στον βυθό. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, σε αυτό το μοιραίο εναγκαλισμό, εμείς δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο. Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε εκ του ασφαλούς οι μεν τους προοδευτικούς, οι δε τους υπερπατριώτες, να τις ξεχάσετε. Από εδώ και μπρος ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την έγκριση και τη στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν δεν την έχει, εμείς δεν θα μπαίνουμε στην ουσία της συζήτησης. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον Καμμένο.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η χώρα - το έχουμε πει πολλές φορές - δυστυχώς βρίσκεται σε πρωτοφανή κι επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο. Η Ελλάδα πέρασε πολλά για να γίνει μια στέρεη, προηγμένη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Είναι χρέος όλων μας να μην γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Να δείξουμε την προσήλωσή μας στο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια ευνομούμενη χώρα, όπου θα πρυτανεύει το Κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών. Ότι υπάρχει ισχυρό Κοινοβούλιο και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ότι δεν γίνονται συνταγματικές εκπτώσεις.

Η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί - και δεν επιτρέπεται - να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι θέλουν να επανορθώσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στους θεσμούς από αυτήν την υπόθεση. Τους καλώ να συμφωνήσουν με το αίτημά μας και να δείξουν εμπράκτως ότι επιθυμούν τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας. Δείξτε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε ευαισθησία για τη νομιμότητα και την ηθική τάξη. Δείξτε πολιτική αξιοπρέπεια. Μην γίνεστε συνένοχοι σε μια σκοτεινή μεθόδευση. Μην εκτίθεστε ηθικά στα μάτια των πολιτών. Όσο και αν κρύβεται κανείς από την αλήθεια, κάποια στιγμή αυτή τον συναντάει. Και η συνάντηση αυτή δεν θα είναι ευχάριστη. Σας επισημαίνω πως, όταν γίνει αυτό, θα είμαστε πάλι εδώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου