Όταν τον Σεπτέμβριο οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με πέρυσι είναι μοιραίο να επεκτείνεται παντού η ακρίβεια. Οι τιμές για τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 10%. Δεν είναι δηλαδή μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Και βέβαια δεν αποτελεί λύση μια ενδεχόμενη μείωση του Φ.Π.Α.. Αφενός γιατί δεν θα έλυνε το πρόβλημα και αφετέρου γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά άλλα. Επισημαίνεται σχετικά:
Πρώτον: Μείωση του Φ.Π.Α. θα στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα και θα αφαιρούσε τη δυνατότητα της χώρας να στηρίζει τα νοικοκυριά στον τομέα της ενέργειας και να παρέχει έκτακτη στήριξη στους πιο αδύναμους. Μεγάλες μειώσεις δεν θα τις αντέχαμε δημοσιονομικά.
Δεύτερον: Μια οριζόντια μείωση του Φ.Π.Α. θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από τους επισκέπτες -για τους οποίους προφανώς το κόστος αυτό είναι σχετικά περιορισμένο- και από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το τίμημα. Θα βόλευε περισσότερο εκείνους που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες καταναλώσεις και όχι εκείνους που καταναλώνουν εξ ανάγκης πολύ λιγότερα.
Και τρίτον: Οι μειώσεις Φ.Π.Α., εκεί που εφαρμόστηκαν, δεν δούλεψαν. Το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα και τελικά κάποιοι έβγαλαν λεφτά σε βάρος των καταναλωτών. Δεν έφτασαν δηλαδή οι μειώσεις -ή τουλάχιστον δεν έφτασαν στο σύνολό τους- στον τελικό καταναλωτή.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου