Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

 



Οι διατάξεις για την εφαρμογή των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα που περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης», που συζητείται στη Βουλή.

  • Παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος. 
  • Προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.
  • Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win – win), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (που με τη σειρά τους θα συμβληθούν με τους εν λόγω φ/β σταθμούς). 
  • Υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου