Ο παπαγάλος είναι ένα πουλί που ήρθε ως μετανάστης πριν από τριάντα χρόνια και κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να σχηματίσει και μεγάλες αποικίες να γεμίσει τα πάρκα και τα άλση της Αθήνας φτάνοντας μέχρι το ρέμα στο Παλαιό Φάληρο.
Σήμερα, είναι τόσο διαδεδομένο και τόσο κοινό είδος, που μπορούμε να μιλάμε για τον Αττικό παπαγάλο.
Η Αθήνα φιλοξενεί περίπου 2.000 πράσινους παπαγάλους σε πάρκα και άλση.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης αύξηση του πληθυσμού των παπαγάλων στα πάρκα και τους κήπους της Αθήνας. Τα εξωτικά πτηνά έχουν βρει στη χώρα μας ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν και οι πρώτοι παπαγάλοι είναι δραπέτες από κοντέινερ του πρώην αεροδρομίου.
Τα πρώτα πουλιά έφτασαν σε κλουβιά στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνέχεια διέφυγαν από την αιχμαλωσία και ως εκ τούτου οι πρώτες εμφανίσεις παπαγάλων ήταν κοντά στην περιοχή του Ελληνικού, στην Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο. Οι πράσινοι παπαγάλοι βρίσκονταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 σε κιβώτια μέσα σε ένα αεροπλάνο που τους μετέφερε από την Ινδία και όχι μόνο, τα κιβώτια έσπασαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά την διάρκεια του εκτελωνισμού κι έτσι οι παπαγάλοι απελευθερώθηκαν. Από τότε, πετούν ελεύθεροι σε ολόκληρη της Αθήνα και ζουν στα πάρκα, στον Εθνικό Κήπο, στο πάρκο του Παλαιού Φαλήρου, στο Λυκαβηττό, στο Πεδίον του Άρεως, στη Φιλοθέη, στην Γλυφάδα κλπ.
Πρόκειται για συγκεκριμένα είδη :
Τα είδη παπαγάλων της Αθήνας
Psittacula krameri : Πράσινου χρώματος, κόκκινο ράμφος και μακριά, κωνική ουρά. Έχει μήκος 40 εκατοστά, μαζί με τα φτερά της ουράς. Το φυσικό του περιβάλλον είναι η Ασία, κυρίως Ινδία και γύρω χώρες, αλλά και η Αφρική, νότια της Σαχάρας. Έχει μια χαρακτηριστική ένρινη φωνή, όταν πετάει φωνάζει και φωλιάζει σε κοιλότητες. Ζει σε ζευγάρια, και ζει από 20 έως 40 χρόνια, όπως και τα υπόλοιπα είδη παπαγάλων που υπάρχουν ελεύθερα στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος που έκανε αποικίες στην Ελλάδα και ο πληθυσμός του στην Αθήνα υπολογίζεται σε πάνω από χίλια πουλιά.
Myiopsitta monachus : Πράσινος, με γκρίζο στήθος, «πρόσωπο» και μέτωπο. Στις άκρες τους οι φτερούγες του είναι έντονα μπλε. Έχει συνολικό μήκος περίπου 30 εκατοστά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη). Στην Αθήνα ζουν περίπου χίλια πουλιά. Έχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον πράσινο παπαγάλο.
Psittacula eupatrya : Πράσινος, με κόκκινο ράμφος και με μια κόκκινη στάμπα σε κάθε φτερούγα. Τον συναντάμε μόνο στο Πάρκο Τρίτση –είναι περίπου 40 άτομα–, ενώ η «πατρίδα» του είναι η Ασία, στις χερσονήσους της Ινδίας και της Ινδοκίνας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου