Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ


 

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στη ΔΕΘ, μία νέα δέσμη μόνιμων και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.


Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο. Από αυτά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.

Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στην γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2022. Διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2023, και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ένα πολύ μεγάλο ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα πάει -δυστυχώς αυτή είναι η πρόβλεψη- για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022.

Από τα υπόλοιπα ποσά:

500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας,

300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης,

140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ»,

149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει. Όπως παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019 (που ήταν με τα σημερινά δεδομένα στο 180,7% του ΑΕΠ). Αυτό θα συμβεί, κυρίως, λόγω της πάρα πολύ υψηλής ανάπτυξης. Το ονομαστικό ΑΕΠ, φέτος, υπολογίζουμε ότι, αντί για 197 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν 4-5 μήνες, θα πάει τελικά, στα 205 δισ. ευρώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου