Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ξεκάθαρα μηνύματα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron

 



Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron στη συνάντηση που είχαν χθες  στο Μέγαρο των Ηλυσίων έθεσαν στο επίκεντρο τον κοινό βηματισμό Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κατά τον οποίο οι ρωσικοί εκβιασμοί με όπλο την ενέργεια θα δοκιμάσουν την ενότητα της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ιδίως μάλιστα τον συντονισμό τους ενόψει των ευρωπαϊκών συναντήσεων και αποφάσεων του επόμενου διαστήματος (Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου και τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου) με αιχμή την ενεργειακή ακρίβεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που θα απαντά στο πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Πολύ σαφή ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, προς την Τουρκία:

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ανάμεσα στ’ άλλα ότι δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων που επαναλαμβάνονται με απαράδεκτο τρόπο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας, θέλω από αυτό το βήμα να εκφράσω εκ νέου -όπως έκανε και η Υπουργός Εξωτερικών μας- την απόλυτη στήριξή μας στην Ελλάδα με τρόπο σαφή και απόλυτο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική  προκλητικότητα τόνισε: 

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει, συνεπώς, ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου