Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Θετική εξέλιξη η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία

 



Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία και  η επιστροφή στη φάση του διαλόγου είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Και το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτή τη διαδικασία πιο ισχυρή διπλωματικά από ποτέ.

  • Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο και επανέλαβε μία διαρκή, μία πάγια ελληνική θέση, η οποία ισχύει από το 1975, από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η διαφορά μας με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να διευθετηθεί, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
  • Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό όμως η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να κάνει  σημαντικά βήματα και κυρίως να αναγνωρίσει ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Εάν και εφόσον επιτευχθεί το παραπάνω  τότε ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση, η οποία λογικό είναι να μην ανταποκρίνεται στο 100% αυτών που επιδιώκει η κάθε πλευρά,  σε σχέση με τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης, η οποία ασφαλώς θα διεξαχθεί με όρους συμβατούς με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου