Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Προετοιμασία για κάθε πιθανή εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης

 



Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης:

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,  στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της.

Ταυτόχρονα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, στη Μόσχα, συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στις 18 Φεβρουαρίου. Πάντοτε με στόχο τη συνδρομή στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών -με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες- αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν άμεσα. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου