Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Οι κάλυκες «έδειξαν» τον δράστη της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ



Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με την ταυτότητα των δραστών που άνοιξαν πυρ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Από τη βαλλιστική εξέταση στους τρεις κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο, προέκυψε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το καλάσνικοφ «σφραγίδα» της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», της οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει τρία ακόμη χτυπήματα στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο αυτό εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας, τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το όπλο της χθεσινής επίθεσης είναι ίδιο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»: τις επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 24η Μαΐου 2014 και στην πρεσβεία του Μεξικού την 31η Ιουλίου 2016.

Η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία της Χαριλάου Τρικούπη έγινε λίγο μετά τις 6 π.μ. της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού των ΜΑΤ. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές από τη συμβολή των οδών Αραχώβης και Χαριλάου Τρικούπη, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τη διμοιρία. Δύο από τις σφαίρες διαπέρασαν το παρμπρίζ της κλούβας και σφηνώθηκαν στο εσωτερικό. Στη συνέχεια, έστρεψε το όπλο και πυροβόλησε εναντίον του σκοπού της διμοιρίας, ο οποίος βρισκόταν στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη. Η βολίδα πέρασε από δίπλα του και καρφώθηκε στην τζαμαρία κάβας δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θρυμματίζοντάς την.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή υπόνοιες ότι δράστες της επίθεσης είναι μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Αφησαν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ο χειριστής του όπλου να είναι ο ίδιος που τον Μάιο του 2014 είχε ανοίξει πυρ και εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ από την οδό Μαυρομιχάλη. Τις αρχικές εκτιμήσεις τους ενίσχυσαν αναφορές στο κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση του 2014, που είχε αναρτηθεί στο Athens Indymedia: «Οι σύντροφοι που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είδαν τους μπάτσους των ΜΑΤ που φυλούσαν το κτίριο. Μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε (...). Δεν τους χτυπήσαμε αυτή τη φορά γιατί το πολιτικό σχέδιο της οργάνωσης είχε καθαρό στόχο ενάντια στο συγκεκριμένο πολιτικό μηχανισμό των αφεντικών», έγραφαν τότε.

Τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου πυροβολήσει τρεις φορές εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού, στην πλατεία Κολωνακίου, ενώ νωρίς το πρωί της 10ης Νοεμβρίου είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, τραυματίζοντας ελαφρά στα πόδια τον αστυνομικό-σκοπό. Οι κινήσεις του δράστη της προχθεσινής επίθεσης έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας καταστήματος ηλεκτρικών ειδών. Ο δράστης, ψηλός, με το πρόσωπο καλυμμένο με σκουφί full face, στάθηκε δίπλα σε κολόνα και σημάδεψε τους αστυνομικούς. Μετά έκρυψε το καλάσνικοφ, που ήταν κρεμασμένο με ιμάντα από τον λαιμό του, μέσα στο μπουφάν του και αποχώρησε προς τα Εξάρχεια. Πριν από την επίθεση, από το σημείο πέρασαν ένας ηλικιωμένος άνδρας και μία νεαρή κοπέλα – μάρτυρες και οι δύο των κινήσεων του δράστη.

Απειλές Μαζιώτη κατά Σταύρου Κοντονή και Νίκου Τόσκα

Ευθεία απειλή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εξαπέλυσε χθες ο έγκλειστος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης. Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του συνηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Μαζιώτης δημοσιοποίησε στο Αthens Indymedia την εξής γραπτή δήλωση-σχόλιο: «Οι δηλώσεις του συνηγόρου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, όταν δόθηκε η επιμέλεια του γιου μας στη μητέρα της Πόλας Ρούπα, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Καθίκια σαν τον Κοντονή και τον Τόσκα θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι». Το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Εισαγγελίας Ανηλίκων, που έδινε την επιμέλεια του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη στη μητέρα της πρώτης, ο συνήγορος της Ρούπα, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε κάνει δήλωση στην οποία ευχαριστούσε τους υπουργούς Κοντονή και Τόσκα για τη συνδρομή τους στη λύση του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης είχε αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά ως δικηγόρος τον κύριο Κοντονή και τον κύριο Τόσκα, που πιστεύω ότι με ευαισθησία προσπάθησαν αυτές τις μέρες να άρουν τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού».



Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου