Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ICAP: Οι εκλογές «φρέναραν» την ανάκαμψη




Τσακίρη Τόνια

Ενώ το 2014 ξεκίνησε θετικά για τις επιχειρήσεις, η πολιτική αβεβαιότητακαι οι κάλπες επέδρασαν αρνητικά – Στάση αναμονής στην αγορά

Το 2014 ξεκίνησε με αποκλιμάκωση της ύφεσης, αλλά στο τέλος του έτους η πολιτική αβεβαιότητα και οι εκλογές επέδρασαν αρνητικά στο οικονομικο-επιχειρηματικό περιβάλλον. Πάντως τις καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις κατά το 2014 εμφάνισε ο τομέας του εμπορίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της ICAP για τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2014, σύμφωνα με μια αρχική καταγραφή κάποιων πρώτων ενδείξεων, βάσει δείγματος εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς και των δύο τελευταίων χρήσεων.

Από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος, προκύπτει και πάλι αισθητή μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών το 2014/13, κατά 3,04%, φαινόμενο που συνδέεται με την ασθενή οικονομική δραστηριότητα και τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά τα τελευταία έξι χρόνια. Παράλληλα, η αδυναμία σημαντικής περικοπής του κόστους οδήγησε σε πτώση των αντίστοιχων μεικτών κερδών με αρκετά εντονότερο ρυθμό (-6,5%), στοιχείο ενδεικτικό ότι χρειάζονται ακόμη εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η μείωση των μεικτών κερδών ήταν καθοριστική και οδήγησε σε υποχώρηση του λειτουργικού αποτελέσματος (-16,6%).

Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν κερδοφόρο και στις δύο χρήσεις, τα δε κέρδη προ φόρου εμφανίζουν αύξηση 4,4% το τελευταίο έτος, γεγονός όμως που σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τη δραστική αύξηση των μη λειτουργικών εσόδων. Σε επίπεδο κερδών EBITDA ωστόσο, υπήρξε μείωση κατά 12,8% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ICAP, o τομέας της βιομηχανίας εμφάνισε το 2014 τις δυσμενέστερες επιδόσεις σε σχέση με τους λοιπούς τομείς, αφού κατέγραψε σημαντική μείωση πωλήσεων και ανατροπή στο επίπεδο του τελικού αποτελέσματος.

Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 164 βιομηχανικών/μεταποιητικών εταιρειών του δείγματος, προκύπτει μείωση των πωλήσεων κατά 6,21% το 2014/13, παράλληλα δε η αδυναμία συμπίεσης του κόστους στον απαιτούμενο βαθμό επέφερε τη συρρίκνωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών (-18,7%). Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ανατροπή στο επίπεδο τόσο του λειτουργικού όσο και του τελικού καθαρού αποτελέσματος του τομέα, από αξιόλογα κέρδη το 2013 σε σημαντικές ζημιές το 2014.

Παράλληλα τις καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις κατά το 2014 εμφάνισε ο τομέας του εμπορίου. Βάσει των αποτελεσμάτων του δείγματος των 188 εμπορικών επιχειρήσεων, κατ' αρχήν προκύπτει οριακή μόνο μείωση τόσο των πωλήσεων όσο και των μεικτών κερδών, κατά 0,58% και 0,49% αντίστοιχα. Επίσης, υπήρξε βελτίωση των κερδών προ φόρου του τομέα (72,7%), ενώ τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 8% στην τελευταία χρήση.
Στον τομέα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών (εκτός τεχνικών εταιρειών), με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 231 εταιρειών, φαίνεται ότι ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,26% το 2014, το κόστος παρέμεινε αμετάβλητο, με συνέπεια την έντονη μείωση του μεικτού κέρδους και, κατ' επέκταση, τη δραστική επιδείνωση (-44,2%) του λειτουργικού αποτελέσματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος δήλωσε σχετικά:

«Το 2014 ήταν έτος αυξημένων προσδοκιών όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις. Στη διάρκεια του έτους αρχικά σημειώθηκε αποκλιμάκωση της ύφεσης και στη συνέχεια καταγράφηκαν χαμηλοί θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008, έτος που αποτέλεσε την απαρχή της βαθιάς ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Ωστόσο στα τέλη του έτους η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε επέδρασε άμεσα στο οικονομικο-επιχειρηματικό περιβάλλον. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, αφενός λόγω των εκλογών, αφετέρου εν όψει των διαδικασιών που σχετίζονται με την έκβαση των συνομιλιών με τους δανειστές της χώρας. Σε όλη αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας την έκβαση των συνομιλιών, αλλά και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τη διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι στις παρούσες συνθήκες, όπου είναι ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην "πραγματική" οικονομία, η εξάλειψη της αβεβαιότητας και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά. Σε αυτή την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την αύξηση της εξωστρέφειας».


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου