Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Καθολική συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης

 


Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Για το μεταναστευτικό:

Δεν υπήρξε κατάληξη στα συμπεράσματα, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λόγω της επίμονης άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να συνταχθούν με το κείμενο το οποίο είχε προετοιμαστεί. Οι αντιρρήσεις αφορούσαν στον μηχανισμό αλληλεγγύης για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών, που περιλαμβάνεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο συμφωνήθηκε με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών αλλά και στην ανάγκη να λαμβάνονται αποφάσεις με ομοφωνία και όχι με ειδική πλειοψηφία στα Συμβούλια των Υπουργών.

  • Τονίσαμε την πολύ ουσιαστική διάκριση μεταξύ της εξωτερικής διάστασης του προβλήματος της μετανάστευσης και της εσωτερικής του διάστασης. Η εξωτερική διάσταση, αφορά πρωτίστως την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης, τη διαδικασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο στα κράτη προέλευσης. Στα ζητήματα αυτά υπάρχει, πια, μία καθολική συμφωνία όλων των κρατών-μελών και η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ, ώστε να καταλήξουμε στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αναδείκνυαν την ανάγκη της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επί της ουσίας, όμως, δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, διότι το μεν Σύμφωνο θα συνεχίσει να μπαίνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της διαδικασίας του «trilogues», η δε εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και αυτή προχωρά επιχειρησιακά. Με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τόσο η Κομισιόν, όσο και κράτη-μέλη μέσα από συμφωνίες, όπως, παραδείγματος χάρη, η συμφωνία που επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή με την Τυνησία.
  • Υπάρχει μια γενική αναγνώριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής, της κ. von der Leyen, με την οποία προσωπικά συμφωνώ και προσυπογράφω όλο το περιεχόμενό της.
  • Είχαμε μία σταθερά καλή συνεργασία με τη FRONTEX, την οποία προσβλέπουμε να συνεχίσουμε. Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή μου καθόλου το ζήτημα αναστολής δραστηριοτήτων. Με τη FRONTEX έχουμε μία κοινή αποστολή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το να σώζουμε πάντα ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση η FRONTEX, είναι ένας διακρατικός ευρωπαϊκός οργανισμός, επιφορτισμένος με την ασφάλεια των συνόρων, με ταυτόχρονη δέσμευση -όπως την έχουμε και εμείς- πλήρους σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Όποια ζητήματαυπάρχουν μπορούν πάντα να λύνονται με καλή πίστη.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία:

Βρισκόμαστε στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή, νωπή, λαϊκή εντολή. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις “κόκκινες γραμμές της”. Θα διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

  • Κρατώ το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία, όσον αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου της πατρίδας μας.
  • Όπως επίσης ότι υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπουμε βάρκες από το να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την Τουρκία και ενδεχομένως να διαθέσει κι άλλα, καθώς στην αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη, ακριβώς για να στηριχθεί η Τουρκία και στο μέλλον.

Για τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για ανάπτυξη 2,2% το 2023, 3% το 2024 και 2,7% το 2025

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι ενθαρρυντικές. Δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει πια σε μία διατηρήσιμη πορεία υγιών ρυθμών ανάπτυξης, που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο πλούτο για να υλοποιήσουμε τις άλλες πτυχές της πολιτικής μας. Δεν θα εκπλαγώ εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι από αυτούς που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οφείλουμε πάντα να κάνουμε τις προβλέψεις μας με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

  • Αλλά, τονίζω ότι οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση των μισθών, για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, για να αλλάξουμε ουσιαστικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.
  • Και βέβαια, τονίζω και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο ένα 1%, 2,5%, 3%, 3,5%, δεν είναι ένας ξερός αριθμός.
    • Είναι μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται περισσότερο από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση.
    • Είναι ανάπτυξη η οποία τροφοδοτείται περισσότερο από εξαγωγές και εξωστρέφεια.
    • Μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά, εννοώ φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά.
    • Μία ανάπτυξη, η οποία πρέπει να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτή την ανάπτυξη θέλουμε. Άρα, δεν κοιτάμε μόνο τον απόλυτο αριθμό, κοιτάμε και όλους τους επιμέρους δείκτες που θα μας επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι πολίτικες προτεραιότητες τις οποίες έχουμε θέσει, μπορούν να υλοποιηθούν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου