Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Φόβοι στη Γερμανία για έλλειψη εμβολίων κατά της Covid στο α' τρίμηνο του 2022

 


Για «σημαντική έλλειψη» εμβολίων κατά της COVID-19 έκανε λόγο ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, αποκαλύπτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραγγείλει λιγότερες δόσεις εμβολίων από όσες είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εμβολιαστική εκστρατεία.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντα επαινούσα τον προκάτοχό μου. Όμως έχουμε σοβαρή έλλειψη εμβολίων για το επόμενο έτος. Αυτό έδειξε η απογραφή μας», φέρεται –σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel– να δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων με τους οποίους είχε χθες το βράδυ πολύωρη διαβούλευση.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αγοράστηκαν πολύ λίγα εμβόλια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να μην επαρκούν για την εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

«Υπάρχει έλλειψη (δόσεων) του εμβολίου στον σημαντικό μήνα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες του τρέχοντος έτους υπήρχαν μόνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλες τόσες», εξήγησε ο νέος υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων θα μειωθεί στο ένα έκτο σε σχέση με πριν, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνολικά 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Ο κ. Λάουτερμπαχ σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna θα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παραδίδει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει προσωπικά με τις δύο εταιρίες που παράγουν εμβόλια mRNA, καθώς και με άλλες χώρες, εάν κριθεί απαραίτητο.

Κατά τις πληροφορίες του Spiegel, οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων «σοκαρίστηκαν» από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο κ. Λάουτερμπαχ, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Το υπουργείο Υγείας, υπό τη νέα ηγεσία του, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γινόταν λεπτομερής απογραφή των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα, καθώς και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί για παραδόσεις δόσεων εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου