Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Καταστροφολογία, η απάντηση Τσίπρα στα μέτρα στήριξης

 


Με την κεκτημένη ταχύτητα της αντιπολιτευτικής γραμμής της επένδυσης στην ακρίβεια, αποδοκίμασαν χθες τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ.

Ο μεν κ. Τσίπρας, χωρίς καν να περιμένει τι θα πει ο πρωθυπουργός, προέβλεψε και πάλι καταστροφές και μίλησε για «ημίμετρα» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το μεν ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για ανεπαρκή μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι θα αυξηθεί υπέρογκα το νερό και, παράλληλα, θα υπάρξει πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ έκανε λόγο για τρομακτική αισχροκέρδεια στην ενέργεια, εξηγώντας ότι «οι επιδοτήσεις που γίνονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη των εταιρειών».

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό, στο 6%, ενώ κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας είπε ότι αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού, ο κόσμος «θα πει το ψωμί, ψωμάκι».

ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην ακρίβεια, όμως, δεν έχει επενδύσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ κ. Μάντζος, μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών.

Η υπεραπόδοση από το ΦΠΑ στα κρατικά Ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας. Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Νωρίτερα δε, είχε αποδοκιμάσει και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι όπως η πλειονότητα των φορολογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης και ο νέος ΕΝΦΙΑ παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους έχοντες και κατέχοντες και ψίχουλα στους πολλούς και πλέον αδύναμους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου