Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ: Συμφωνία για… φρένο στις προκλήσεις


 

Λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του ήρθε να «επισφραγίσει» την προσπάθεια να μπουν νέα θεμέλια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Εκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Συνέχεια

Η συνάντηση έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά το γεύμα που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Ενα γεύμα για το οποίο ο Ερντογάν δήλωσε μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου: «Την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κύριο Μητσοτάκη, είχα ένα αποδοτικό γεύμα εργασίας που πιστεύω πως θα συμβάλει στην επίλυση των θεμάτων μεταξύ των χωρών μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε την «αποτελεσματικότητα» της τουρκικής διπλωματίας, που -σύμφωνα με τον ίδιο- έχει οδηγήσει τους… «πάντες» να ομιλούν για το «ανερχόμενο αστέρι της Τουρκίας», τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες προετοιμασίες προς την κατεύθυνση αυτή. «Την ώρα που σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Ιράκ ως τη Συρία, από τη Λιβύη ως την Ανατ. Μεσόγειο, από το Αιγαίο ως τα Βαλκάνια, από τη Μαύρη Θάλασσα ως τον Καύκασο και από την Αφρική ως την Νότια Αμερική συζητάνε για το ανερχόμενο αστέρι της Τουρκίας, πρέπει και εμείς να προετοιμαστούμε ανάλογα», δήλωσε.

Παράθυρο ευκαιρίας

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι πολύτιμη. Υστερα από αυτό άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εισαγωγή νέων προοπτικών στα σημεία των προβλημάτων και για τη μείωση αυτής της έντασης».

Ο κ. Τσελίκ τόνισε πως η επίσκεψη είναι μια αρχή για την επίλυση προβλημάτων και δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «στη βάση του δικαίου και της δικαιοσύνης στο διπλωματικό τραπέζι, αποφεύγοντας τα μέχρι στιγμής προβλήματα και τα πεδία συγκρούσεων». Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσελίκ είχε θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και είχε υποστηρίξει πως η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι από τα ευαίσθητα ζητήματα της Τουρκίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου