Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ζητεί εκλογές για να προλάβει τέταρτο μνημόνιο





ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Καθημερινή

«Αν συνεχίσουμε έτσι, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας...». Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συνομιλητές του παραπέμπει στην ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας. Σε αυτήν κυρίαρχος είναι ο προβληματισμός για το επαπειλούμενο τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η κατάσταση της οικονομίας ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Η on the record συνέχεια ήταν η επανάληψη του αιτήματος για εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο και μια αποστροφή για την «κρίσιμη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Γιατί ζητάει εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Η προφανής απάντηση είναι πολιτική. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «όταν προηγείσαι στις δημοσκοπήσεις, ζητάς εκλογές». Και η Ν.Δ. μετράει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, κατάρρευση που αγγίζει πλέον και το βασικό ατού του κυβερνώντος κόμματος που μέχρι πρότινος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός της λογικής του «ώριμου φρούτου», όπως κάποια από τα στελέχη του κόμματός του, που θεωρούν ότι όσο περισσότερο παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ. 

«Η κυβέρνηση δεν βγάζει κανένα κάστανο από τη φωτιά», συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό είναι που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Διότι αν μια κυβέρνηση της Ν.Δ. παραλάβει «καμένη γη», η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη, και η κοινωνική πλειοψηφία που θα τη στηρίξει στις εκλογές κινδυνεύει να αποδειχθεί εύθραυστη. Στην Πειραιώς θεωρούν πως αν οι εκλογές καθυστερήσουν πολύ, για παράδειγμα, ένα χρόνο σχεδόν από τώρα, η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να υποθηκεύσει εν τη γενέσει την πολιτική της επιβίωση αναγκαζόμενη να ψηφίσει ένα τέταρτο μνημόνιο. Τότε, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, «θα πρέπει να γίνουν σαφείς οι ευθύνες για το πώς φθάσαμε ώς εδώ». Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον στο νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο η επέλαση του τέταρτου μνημονίου εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Το έθεσε με σαφήνεια ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «οι καμπάνες χτυπούν από παντού». «Σκοπεύει η κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία λίγο προτού φτάσουμε ξανά στο χείλος του γκρεμού ή μήπως έχουν στο μυαλό τους ότι θα επαναλάβουν εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 2015 σε μια απειλή ρήξης με την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η χώρα γκρεμίζεται και η διέξοδος των εκλογών είναι λυτρωτική και για τη χώρα και για τον πρωθυπουργό», κατέληξε.

Κάπου εδώ εισέρχεται το τεχνοκρατικό επιχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιο ουσιαστικό από το πολιτικό για την επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης. Σε αυτό φαίνεται να εστιάζεται η επιμονή της Πειραιώς για επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αν οι εκλογές αργήσουν πολύ –σε ένα χρόνο από σήμερα, για παράδειγμα– η χώρα και η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Οχι μόνο δεν θα προλάβει να πείσει εταίρους και δανειστές για τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, ώστε να προλάβει να βγει στις αγορές, αλλά κινδυνεύει να συνδέσει την εκλογή της με την έλευση ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο, όπως λένε στην Πειραιώς, «θα είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Το οικονομικό επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. και ο οικονομικός του σύμβουλος Στέλιος Πέτσας δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Οχι μόνο επειδή η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποίησε ήδη ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε υφεσιακή λογική. Αλλά και επειδή όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, εδώ και μήνες, ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκαθίστατο η εμπιστοσύνη και η χώρα θα επέστρεφε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδείχτηκε γράμμα κενό. Για τη Ν.Δ. προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αυτό που περιμένει να ακούσει ένας σοβαρός επενδυτής είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και ενός άλλου μείγματος πολιτικής, πρόσημα φιλοαναπτυξιακά», σημειώνει ο ίδιος. Ο προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη και το στοίχημά του είναι αν θα έχει «καθαρό» πολιτικό χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του, ώστε και η κοινωνία να προλάβει να αισθανθεί ότι ακολούθησε τον σωστό δρόμο.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από την αγορά

Η Πειραιώς δεν συμμερίζεται ακόμη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών ότι το 2017 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%. Οπως το έθετε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, «δεν βλέπουμε την οικονομία να γυρίζει». Δεν είναι ο μόνος λόγος της απαισιοδοξίας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας που κυριαρχεί στο Μοσχάτο. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. από την αγορά και το λιανικό εμπόριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ χειρότερα απ’ όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι προοπτικές δείχνουν ακόμη πιο δυσοίωνες εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η αύξηση των εισφορών διώχνει επαγγελματίες από τη φανερή στη «μαύρη» οικονομία και άρα οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται. «Θα μαυρίσει όλη η οικονομία, αυτό ήδη συμβαίνει και αντί για ανάπτυξη θα έχουμε στασιμότητα ή συνέχιση της ύφεσης», όπως το έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Το δεύτερο σενάριο, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη υπολογίζουν ότι θα σημάνει απόκλιση ύψους 2-3 δισ. στο σκέλος των εσόδων, ενώ η πραγματική οικονομία θα «σέρνεται». Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι προφανή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια «μαύρη τρύπα» χωρίς να λάβει νέα μέτρα και χωρίς να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου