Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη Μειμαράκη στο Έθνος : Δεν θέλω τη ΝΔ κόμμα των ελίτ



Συνέντευξη στην Κατερίνα Τζαβάρα και στο Έθνος έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης

Στη συνέντευξή του ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι επιλέγει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα κι όχι ένα κόμμα των ελίτ ενώ παραπέμπει στο συνέδριο του κόμματος τις όποιες αλλαγές στη φυσιογνωμία του. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών,τονίζει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές συντάξεων ούτε νέους φόρους.

Το πρώτο που έχει ανάγκη να ξέρει ο κόσμος είναι εάν έχετε υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μήπως οι διαφορές σας εντοπίζονται στα επουσιώδη;

Ολοι όσοι είμαστε στη Νέα Δημοκρατία υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως περιγράφονται με σαφήνεια στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, πάνω στις ίδιες αρχές και αξίες οφείλουμε να στηρίξουμε την οργανωτική και ιδεολογική μας ανασυγκρότηση, με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης της παράταξής μας με την κοινωνία.

Πιστεύω σε ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, διευρυμένο, πολυσυλλεκτικό, που θα εκφράζει και θα απηχεί τις απόψεις όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Κι όχι σε ένα κόμμα που θα εκφράζει κάποιες κοινωνικές και πολιτικές ελίτ Στόχος μου είναι η ενωμένη και δυνατή Νέα Δημοκρατία, στην οποία θα έχουν ρόλο και λόγο όλοι οι πολίτες.

Πιστεύω στην ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες που κατοχυρώνουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Εγώ δεν θα δηλώσω ποτέ ότι δεν με απασχολούν οι διαρροές, αν αυτές είναι είτε από τα «δεξιά» είτε από τα «αριστερά» μας, γιατί πιστεύω ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς.

Οι στόχοι

Με μένα πρόεδρο, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει αφενός να αποκαταστήσει μια σειρά από κοινωνικές συμμαχίες, με τις οποίες είχε διαταραχθεί η σχέση της τα προηγούμενα χρόνια. Αφετέρου, να βάλει σαφείς προτεραιότητες όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει εθνικό και κοινωνικό πρόσημο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για το περίφημο πρόγραμμα των 111 ημερών, προκειμένου να αναμορφώσει τη ΝΔ. Εσείς πόσο χρόνο χρειάζεστε για να αποτελέσει το κόμμα αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή;

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της απέναντι στην πατρίδα και την κοινωνία, εφόσον αυτό απαιτήσουν οι περιστάσεις και αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Σας διαβεβαιώνω ότι ήταν έτοιμη και τον Σεπτέμβριο του 2015 να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από την ηγεσία της ΝΔ, πώς θέλετε να είναι η Ελλάδα το 2020, εάν γίνετε πρωθυπουργός;

Για να φτάσουμε στο 2020 έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε πολύ δρόμο. Δρόμο ανηφορικό, αφού καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Πρέπει κατ' αρχάς να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα από όσα μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Να αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με τις ακραίες απόψεις, τον λαϊκισμό, με τα λάθη και τις αδυναμίες μας και να προκρίνουμε τα επόμενα χρόνια εκείνες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να εκτελέσουμε ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνουν τα όρια των Μνημονίων και θα υπηρετούν τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Μόνον έτσι η χώρα μας θα μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας και οι πολίτες θα αποκτήσουν ξανά αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα του 2020 θέλω να είναι η Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης, η χώρα που θα μπορεί να εξασφαλίζει στα παιδιά της το μέλλον που τους αξίζει.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν ψηφίζουμε περικοπές, ούτε νέους φόρους

Ποια από τα προαπαιτούμενα θεωρείτε ότι πρέπει να έχουν τη θετική ψήφο της ΝΔ και γιατί;

Με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν απαιτείται η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση των προαπαιτούμενων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε την πρόταση της κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη στάση μας. Πάντως στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη ομόφωνα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ούτε περικοπές συντάξεων ούτε νέους φόρους στους αγρότες.

Θα μετείχατε σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, εάν η σημερινή δεν τα καταφέρει;

Οταν η σημερινή κυβέρνηση αποτύχει να φέρει εις πέρας την αποστολή που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει από τους πολίτες μια καθαρή εντολή, ώστε να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη και να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, προκειμένου να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση, που κανένας άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμεί.

Για τον Μητσοτάκη

Για να κλείσουμε με μια εικόνα, πείτε μας ποιο είναι το κυριότερο στοιχείο που σας διαφοροποιεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, αντίστοιχα, ποιο είναι το πιο εμφανές κοινό σας χαρακτηριστικό;

Καταρχήν είμαστε και οι δύο κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που μοιραζόμαστε τις ίδιες βασικές ιδεολογικές αρχές και αξίες. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα περισσότερο σύγχρονο, ζωντανό και συλλογικό κόμμα, που θα εμπνεύσει ξανά το σύνολο των πολιτών. Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν στο συνέδριο και εκεί η βάση του κόμματος θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες για τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, τη συνολική κυβερνητική μας πρόταση, το άνοιγμα στην κοινωνία και τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου