Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

To ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτωχοποίηση



Δεν γλιτώνει κανείς από την «κλίνη του Προκρούστη» που σχεδίασε ο Κατρούγκαλος

Διαβάζουμε στο protothema.gr

 Έως και 35% η μείωση στις νέες συντάξεις

«Μαχαίρι» και στις νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ - Μετά το 2018 δεν θα μείνουν αλώβητες ούτε οι σημερινές συντάξεις - Χάνουν το ΕΚΑΣ 120.000 δικαιούχοι - «Βόμβα» και στις εισφορές

«Θυσία» γίνονται οι νέοι συνταξιούχοι στο βωμό των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις . Οι νέες  συντάξεις άνω των 750 ευρώ -και όχι άνω των 1000 όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση-θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης. Στις υψηλές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%.  

Το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε συντάξεις δύο ταχυτήτων παρά το επιχείρημα του υπουργείου εργασίας ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θεσπίζεται ενιαίο πλέγμα κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη.

Από τα πρώτα θύματα του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό θα είναι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Οσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν μέρος και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

- από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος 
- έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. 

Στην καλύτερη περίπτωση η αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης, αν προστεθεί και η εθνική σύνταξη, θα φθάσει στο 60% του συντάξιμου μισθού. Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι στην εθνική σύνταξη θα μπουν και οι αλλοδαποί που θα έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας και ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάσει στο 80% για τους εργαζόμενους κάτω από τα 1000 ευρώ.

Ας δούμε που κυμαίνονται οι μειώσεις σε σχέση με τις σημερινές συντάξεις στα ενδεικτικά παραδείγματα του δικηγόρου κ. Διονύση Ρίζου.


Τι θα γίνει με τις σημερινές συντάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.  Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η διαφορά  θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου εργασίας υποστηρίζουν «Οι  νέες συντάξεις των χαμηλόμισθων όχι απλώς δεν θα μειωθούν, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν μικρή αύξηση.Για τις συντάξεις των μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων, προβλέπεται προσωπική διαφορά για διάστημα τριετίας.Μετά την τριετία, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανεβεί, θα αρχίσει να λειτουργεί ως ρήτρα ανάπτυξης η εθνική σύνταξη, που θα καταληγει σε αυτόματες αυξήσεις.»
Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της  και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να «βάλει στο χέρι» σε τρία χρόνια και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

-Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται  Η μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα. 

-Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης ( ΕΦΚΑ)  Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και ΕΤΑΑ. Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.


Τι θα γίνει με τις επικουρικές

Ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών προσθέτοντας ότι αν τεθεί το αίτημα από τους δανειστές θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών . Πάντως στο σχέδιο νόμου  δεν προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιμεριζόμενη σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους . Στις επικουρικές αναμένεται κατά τη διαπραγμάτευση να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση με μικρές μειώσεις , αυξήσεις εισφορών και αξιοποίηση της περιουσίας.  Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό . Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας. Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το άθροισμα:

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019  θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους εξαιτίας της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. 
Ετσι, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ  από 8472,09 που ίσχυε.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ από 9884 που ίσχυε ως τώρα.

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ από 15.380 που ίσχυε ως τώρα . Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Ποσά Επιδόματος

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Καταργείται η πρώτη κατηγορία που ελάμβανε επίδομα 30 ευρώ.

Από την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να χάσουν το επίδομα συνολικά 120.000 δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η Εθνική σύνταξη αναπληρώνει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μετά το 2019  εφόσον επτιτυγχάνει προστασία των ηλικιωμένων από τον κίνδυνο της φτώχειας πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια, σε σχέση με τις «οριζόντιες αυξήσεις» του πρώτου. 

Τι θα γίνει με τις εισφορές

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι εισφορές στο εξής θα είναι ανάλογες με το εισόδημα και θα εναρμονιστούν με τις εισφορές του ΙΚΑ. Αυτό θα σημαίνει τριπλασιασμό για τις εισφορές των αγροτών, αυξήσεις για γιατρούς και δικηγόρους και μείωση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι όμως θα παίρνουν και αντιστοίχως μειωμένη σύνταξη . Σύμφωνα με την κυβέρνηση  οι εισφορές με βάσει το εισόδημα  όχι αυθαίρετες επί ασφαλιστικών κλάσεων θα ανακουφίσουν τους νέους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους.

«Ακόμα και για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ- σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου εργασίας-  προβλέπεται σταδιακή αύξηση έως το 2020 και κατώτατη εισφορά αντίστοιχη με τις υπάρχουσες ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ η οποία, λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος και της βούλησης της Κυβέρνησης να στηρίξει την αγροτική οικονομία είναι μικρότερη από τους λοιπούς ασφαλισμένους».

Mε το νέο υπολογισμό  των συντάξεων , η συνταξιοδοτική δαπάνη δε θα σημειώσει αύξηση άνω του 2,5% έως το 2060 , σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει υπογραφεί στο πρώτο μνημόνιο. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου