Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης στη Θεσσαλία

 



Το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο με τέσσερις άξονες για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας το οποίο ήδη υλοποιείται.

  • Πρώτος άξονας. Διαρκείς και επαναληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών  για να διασφαλίσουμε πως όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες οι οποίοι παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιούν, να μαγειρέψουν,  ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
  • Δεύτερος. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα. Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει άμεσα- συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
  • Τρίτος. Η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά σε λοιμώδη νοσήματα. Ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.
  • Τέταρτος άξονας. Εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, λόγω κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στη περιοχή. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Επίσης έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. 12 Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές θα ενισχυθούν με παρόμοιους αναλυτές για την καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου