Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Σύντομος απολογισμός προγραμματικών δηλώσεων 2019 της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 


Με αφορμή την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν κενό γράμμα και κείμενο ανεφάρμοστων ιδεών ή ανεδαφικών προτάσεων αλλά αντιθέτως συνιστούν απόδειξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μια συμφωνία αλήθειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που αποτελεί κορυφαία πολιτική επιταγή.  

Με την ευκαιρία αυτή αλλά και για του λόγου το αληθές, παρατίθενται οι δεσμεύσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων του 2019, καθώς και ο αποστομωτικός απολογισμός στο τέλος της πρώτης θητείας.

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ:  Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Αναμόρφωση φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση. Μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση. Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 10% σε 5%.

2. ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Βιωματική μάθηση, έμφαση στις δεξιότητες, αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, βελτιωτική αξιολόγηση, διαδραστικοί πίνακες. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση: Άμεση σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διπλά και κοινά πτυχία, με επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού. Διευρύναμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τους φοιτητές. Εσωτερικό Erasmus. Πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια, νέες φοιτητικές εστίες.

3. ΕΡΓΑΣΙΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό, θα μείωνε την ανεργία και  θα προσέφερε στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ:

Για παράδειγμα, στο θέμα του κατώτατου μισθού, αν και η αρχική εξαγγελία ήταν για τη διαμόρφωσή του στα 730 ευρώ, τελικά  στο τέλος της θητείας διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ.

Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 είχαν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την ανεργία στο 17,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2023, στο τέλος της πρώτης θητείας, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 11,2%.

Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Θεσπίστηκε το "πρώτο ένσημο", με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 3.600 ευρώ σε 6 μήνες.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο των εργαζομένων και την τήρησή του.

Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Ψηφίσαμε το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Κατοχυρώσαμε στο Σύνταγμα -για  πρώτη φορά στην Ελλάδα- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «δίχτυ ασφαλείας» αξιοπρεπούς διαβίωσης  για τους οικονομικά αδύναμους.

4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η ασφάλεια -αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα- επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, με πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών. Ευέλικτες επιχειρησιακές ομάδες εμφανούς αστυνόμευσης και άμεσης ανταπόκρισης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο των Αθηνών. Σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις, τα Εξάρχεια αποδόθηκαν πλέον στους κατοίκους τους. Επιχειρήσεις εκκενωσης κτιρίων -κατόπιν δικαστικών αποφάσεων - που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη και απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους. (Αττική και λοιπή Ελλάδα). Καθημερινές επιχειρησιακές δράσεις για περιορισμό του παρεμπορίου και της παραβατικότητας σε όλη τη χώρα και πρωτίστως σε γνωστές "πιάτσες" της πρωτεύουσας (Εξάρχεια, Νομική, ΑΣΟΕΕ)

5. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η χώρα μας δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνουμε το «παρών» σε κάθε συζήτηση.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Αναβαθμίσαμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Γίναμε παράγοντας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η διεθνής θέση της χώρας μας ανέβηκε επίπεδο. Διακρατικές συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Αμυντικές συμφωνίες με τις Η.Π.Α. και της Γαλλία. Δρομολογήθηκαν μεγάλα προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (Rafale, Belharra, αναβάθμιση F-16).

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου