Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πούτιν: Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα. Δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα



Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν για το περιστατικό της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Ρώσος ηγέτης διαβλέπει "σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις" των δύο κρατών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν μίλησε για το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα πλαίσια της συνάντησης με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί από την Τεχεράνη όπου και βρίσκεται. Ο Πούτιν έκανε λόγο για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. Όπως εξήγησε το μαχητικό πετούσε στα 600μ., περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Τουρκίας. Το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος και κατέπεσε τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα. "Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή" σημείωσε.



Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε αιχμές και για το ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη του ισλαμικού  κράτους, αναφέροντας πως η Μόσχα έχει παρατηρήσει δεκάδες περιπτώσεις μεταφοράς πετρελαίου προς τα τουρκικά σύνορα από τα κατεχόμενα εδάφη του ISIS. "Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να θεωρηθούν διεθνείς τρομοκράτες. Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές πετρέλαιο να μπαίνει στην Τουρκία από τις κατεχόμενες περιοχές. Τώρα μας μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπούν το αεροπλάνο" σημείωσε και ανέφερε πως η Τουρκία "υποτίθεται πως πολέμα τον ISIS".
Διαβάστε ακόμη: Η Τουρκία υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία

"Ο ISIS έχει εκαντοντάδες εκατομμύρια, ακόη και δισ δολάρια εξαιτίας των πωλήσεων πετρελαίου και έχουν προστασία από τις ένοπλες δυνάμεις μεγάλων κρατών. Είναι ξεκάθαρο γιατί σκοτώνουν κόσμο με τον πιο βάρβαρο και αποτρόπαιο τρόπο, γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην καρδιά της Ευρώπης" είπε.

Σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας -Τουρκίας

Το περιστατικό συνέβη παρά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αμερική με την Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους γεγονότα στη Συρία. "Η Τουρκία ισχυρίζεται πως αποτελεί μέρος της συμμαχία των ΗΠΑ που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Πάντα αντιμετωπίσαμε την Τουρκία ως φίλη-χώρα, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί το σημερινό περιστατικό, σίγουρα όμως όχι το σημερινό" είπε και καυτηρίασε την επιλογή της Άγκυρας να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ και όχι με τη Μόσχα: "Αντί να επικοινωνήσουν αμέσως, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ για να συζητήσει αυτό το περιστατικό, σαν να ρίξαμε εμείς ένα τουρκικό μαχητικό. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα του ISIS;" είπε χαρακτηριστικά.


"Καταλαβαίνω πως κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβαστήκαμε. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί απέναντι στο κοινό κακό" είπε ολοκληρώνοντας.




Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου