Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Παραμένει στο 0,35% το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρές επιχειρήσεις


 

Παρά την πρόσφατη διπλή αύξηση των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. (συνολικά κατά 1,25%) το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παραμένει σταθερό στο 0,35%, ενώ για τις υπόλοιπες, διαμορφώνεται σταθερό στο 1%. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται  σε  ΚΥΑ, του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη και δείχνει το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αλλαγή για τις υπόλοιπες αφορά δανειακές συμβάσεις που συναφθούν μεταξύ των τραπεζικών φορέων και των δικαιούχων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από εδώ και στο εξής. 


Υπενθυμίζεται πως  πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  μπορούν να διεκδικήσουν δάνειο επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στους πυλώνες: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός, 3. Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη, 4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και 5. Εξωστρέφεια.

Ήδη στο δανειακό σκέλος έχουν υποβληθεί πάνω από 160 επενδυτικά σχέδια, με  συνολικό προϋπολογισμό. που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ από τα οποία πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, καταρτίζονται δύο δανειοδοτικά προγράμματα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με βάση το πρώτο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο οι συνεργαζόμενες, εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου