Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Λαγκάρντ: Συμφωνία επί της αρχής, χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος



Την πρόθεση να εισηγηθεί εντός 24ωρου στο Συμβούλιο του Ταμείου την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επί της αρχής, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα ταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε ότι «δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις». Στο ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση συμφώνησε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Αυτή θα ήταν να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία και να ζητήσουμε από το ΔΣ του ΔΝΤ να εγκρίνει μια εκταμίευση τώρα», παραδέχθηκε και στάθηκε στα στενά χρονικά περιθώρια που επέβαλαν την επίτευξη συμφωνίας, καθώς όπως είπε, «όσο πλησιάζαμε στις πληρωμές του Ιουλίου, αντιλαμβανόμασταν ότι λιγοστεύει ο χρόνος».

«Η συμφωνία αυτή όμως, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους», σχολίασε η Λαγκάνρτ από την πλευρά της και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους και η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.  

Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ».

Μάλιστα, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η συμφωνία επί της αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η συμφωνία επί της αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου