Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Εντοπίστηκε η ‘’Αχίλλειος πτέρνα’’ του καρκίνου



Επιστήμονες του University College London, ανέπτυξαν τρόπο εύρεσης μοναδικών σημαδιών σε έναν όγκο-την Αχίλλειο πτέρνα του- επιτρέποντας στον οργανισμό να στοχεύσει τη νόσο.

Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τρόπο να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.

Επιστήμονες του University College London, ανέπτυξαν τρόπο εύρεσης μοναδικών σημαδιών σε έναν όγκο-την Αχίλλειο πτέρνα του- επιτρέποντας στον οργανισμό να στοχεύσει τη νόσο.

Ωστόσο, η εξατομικευμένη μέθοδος που περιγράφεται στο περιοδικό Science θα κόστιζε πολύ και δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ασθενείς.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αν και σαν ιδέα μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα θα ήταν περισσότερο πολύπλοκη.

Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αγωγές και ελπίζουν να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε ασθενείς, εντός 2 ετών.

Πιστεύουν, ότι αναλύοντας το DNA θα μπορέσουν να αναπτύξουν αγωγή κατά παραγγελία.

Πρόβλημα αποτελούν οι καρκίνοι που δεν αποτελούνται από ίδια κύτταρα-είναι μεταλλαγμένα και δείγματα σε διαφορετικές περιοχές εντός του όγκου μπορούν να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Αναπτύσσονται σαν δέντρο με τις κύριες μεταλλάξεις να μοιάζουν με κορμό αλλά στη συνέχεια οι μεταλλάξεις διακλαδίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η έρευνα ανέπτυξε τρόπο ανακάλυψης των μεταλλάξεων του ‘’κορμού’’ που αλλάζουν τα αντιγόνα-τις πρωτεΐνες που προεξέχουν από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Ο καθηγητής Charles Swanton, πρόσθεσε ότι αυτό είναι συναρπαστικό. Μπορούμε κατά προτεραιότητα να στοχεύσουμε αντιγόνα του όγκου που είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο-την Αχίλλειο πτέρνα αυτών των πολύ πολύπλοκων καρκίνων. Η ανακάλυψη, πηγαίνει, συνεχίζει ο καθηγητής, την εξατομικευμένη ιατρική στο όριό της, όπου κάθε ασθενής θα έχει μοναδική αγωγή.
Προτείνονται 2 μέθοδοι για τη στόχευση των μεταλλάξεων του ‘’κορμού’’.

Η πρώτη είναι να αναπτυχθούν εμβόλια για τον καρκίνο, για κάθε ασθενή που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό να τις εντοπίζει.

Η δεύτερη είναι να ‘’ψαρευτούν’’ κύτταρα του ανοσοποιητικού που ήδη στοχεύουν αυτές τις μεταλλάξεις και να αυξηθεί ο αριθμός τους στο εργαστήριο πριν εισαχθούν και πάλι στον οργανισμό.


Πηγή : iatronet.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου