Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Βρούτσης: Στο 16,6% μειώθηκε η ανεργία – Στο 15% ελπίζουμε να πέσει στο τέλος του χρόνου


Στοιχεία για την μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Η ανεργία μειώνεται και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τη μειώσουμε ακόμη περισσότερο. Σήμερα είμαστε στο 16,6%, από 19,3% που ήταν στο τέλος του 2018. Έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε μήνα βήματα, τα οποία βοηθούν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ευελπιστούμε στο τέλος του 2020 να πιάσουμε το 15%. Σταθερός στόχος μας είναι να φθάσει η ανεργία το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE.

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία του ελληνικού κράτους που έρχεται στη Βουλή με μία πλήρη και ενδελεχή αναλογιστική μελέτη, η οποία δείχνει ότι το σύστημα, με αυτό τον τρόπο που το εφαρμόζουμε, είναι βιώσιμο μέχρι το 2070».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα, «να εμπιστευτούν όλοι και πάλι τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση διότι θα πάρουν υψηλότερη σίγουρη σύνταξη, ενώ επιπλέον η Ελλάδα αποκτά ένα από τα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά συστήματα».

Όσον αφορά στις συντάξεις, είπε ότι «το θέμα των αυξήσεων που έρχονται σε κύριες και επικουρικές, οι οποίες αφορούν εργαζόμενους με 30 χρόνια και μία μέρα, οι οποίοι είναι σήμερα συνταξιούχοι, κάποιοι θα πάρουν λεφτά στην τσέπη και από τις επικουρικές και από τις κύριες». Επίσης, ανέφερε ότι «αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αγκαλιάζει όλο το μέλλον της χώρας μας, όσοι σήμερα είναι εργαζόμενοι και αύριο εργαζόμενοι, εφόσον θα έχουν κλείσει 30 χρόνια και μία μέρα, στο μέλλον θα έχουν υψηλότερη σύνταξη με αυτό το νόμο απ΄ ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου».

Μένοντας στο θέμα του ασφαλιστικού, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πάντα σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας, να διευκολύνουμε τον πολίτη, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία» και συνέχισε: «Το υπουργείο Εργασίας θα είναι το πρώτο υπουργείο που θα έχει την απόλυτη ψηφιοποίηση. Την 1η Ιουνίου του 2020 το νομοσχέδιο υπόσχεται ότι οι έλληνες πολίτες θα δουν για πρώτη φορά στις νέες συντάξεις τη νέα ψηφιακή σύνταξη».

Επίσης, ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε κι άλλο νομοσχέδιο, την «ΕΡΓΑΝΗ 2», που θα μπει στην “καρδιά” της αγοράς εργασίας, φέρνουμε το ψηφιακό ωράριο που θα γίνει Μάρτιο με Απρίλιο, φέρνουμε την κάρτα του εργαζόμενου και φέρνουμε και μία σειρά από άλλες πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «την περίοδο 2021 – 2027 η Ελλάδα θα πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ως ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους», προθέτοντας ότι «το υπουργείο Εργασίας θα πάρει από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ», για αυτό όπως υπογράμμισε, «αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να πάνε χαμένα, αλλά πρέπει να πιάσουν τόπο».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «είμαστε άτεγκτοι απέναντι στην παραβατικότητα, στην παράβαση του εργατικού δικαίου και σε καταχρηστικές συμπεριφορές», προσθέτοντας ότι «σήμερα η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει σε μονοψήφια νούμερα».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «σχετικά με τα μέτρα τα οποία πήραμε για την παραβατικότητα, για πρώτη φορά υπήρξε ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας, το οποίο με υπουργική απόφαση που θα βγει το Μάρτιο θα παρακολουθεί πλέον βήμα – βήμα κάθε παραβατική συμπεριφορά επιχείρησης, κυρίως αυτή της αδήλωτης εργασίας, ενώ παίρνουμε και ειδικά μέτρα, βάσει των οποίων αν συλληφθεί κάποιος με παραβατική συμπεριφορά, τότε είναι υποχρεωμένο το ΣΕΠΕ, για πρώτη φορά με βάση το νόμο, να κάνει επανέλεγχο δύο και τρεις φορές, ενώ τα πρόστιμα φθάνουν ακόμα και τα 40.000 ευρώ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «δεν θέλουμε επιχειρήσεις, οι οποίες, είτε να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους, είτε να κλέβουν το κράτος και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θέλουμε επιχειρήσεις υγιείς, που να τους δίνουμε το περιβάλλον να αναπτύσσονται, να προσλαμβάνουν και να δημιουργούν πλούτο».

Όσον αφορά για στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι «η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που προσέτρεξε στο υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως είναι και η πρώτη περιφέρεια που θα αδράξει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Επίσης είπε ότι η «καινοτόμα πρωτοβουλία REBRAIN GREECE, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του υπουργείου και της κυβέρνησης να αλλάξει το εργασιακό τοπίο στη χώρα», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας και φυσικά, η επιστροφή των ελληνικών μυαλών που έφυγαν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στο μυαλό μου υπάρχει μία εικόνα: Να μπορέσουμε να υποδεχτούμε σε λίγο καιρό τους πρώτους συμπατριώτες μας που θα επιστρέψουν εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα. Και όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα ότι μια νέα και καλύτερη εποχή, ήδη ξεκίνησε».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου