Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.



Το Σκοπιανό και η ασυμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων σε μια κοινή γραμμή, καθώς και η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο που για τη Ν.Δ. μόνο καθαρή δεν θα προκύψει, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν και, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, ενδεχομένως να επισπεύσουν τη διενέργεια εκλογών εντός του 2018. Στην εκτίμηση αυτή εξάλλου προσαρμόζεται η όλη στρατηγική και δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος, καθώς προγραμματίζει μπαράζ περιοδειών και επαφών με τους πολίτες, επαφές στο εξωτερικό, αλλά και την περαιτέρω εξειδίκευση του προγράμματος της Ν.Δ.

Η κυρίαρχη πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό ήταν ούτως ή άλλως ότι δεν πρέπει να αποκλείονται εκλογές το φθινόπωρο του 2018, καθώς δεν θα «βγει» το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από το τρίτο πρόγραμμα. Προς την κατεύθυνση αυτή «δείχνουν» εξάλλου κοινοτικοί αξιωματούχοι σε επίσημες δηλώσεις τους, καθώς μιλούν για «υβριδική λύση» για την επόμενη μέρα, ένα καθεστώς εποπτείας, το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους. Στον γρίφο της επόμενης μέρας, για την οποία, πάντως, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να λάβουν καθαρή μορφή πριν από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018, έρχεται να προστεθεί το Σκοπιανό, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί θρυαλλίδα εξελίξεων εντός του νέου έτους.

Για την Πειραιώς, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά και τα αντικειμενικά δεδομένα –η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο που ενδέχεται να αποδειχθεί το καταληκτικό ορόσημο για τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας– ενισχύει την πεποίθηση της ηγεσίας ότι ο εκλογικός χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα και πως ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και συναγερμό για πιθανές εξελίξεις εντός του 2018.

Το σήμα της εγρήγορσης σήμανε ήδη ο κ. Μητσοτάκης από το 11ο συνέδριο της Ν.Δ., θέτοντας εκ νέου το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προεδρικό πρόγραμμα από τις αρχές κιόλας του νέου έτους και για το πρώτο εξάμηνο του 2018 προσαρμόζεται σε αυτή τη λογική με σειρά περιοδειών, συγκεντρώσεων και επαφών με τους πολίτες που θα έχει ο πρόεδρος, σχεδιασμό για επαφές στο εξωτερικό (και δη στις Βρυξέλλες) και βήματα περαιτέρω εξειδίκευσης του προγράμματος της Ν.Δ. με αιχμή τα μέτωπα της καθημερινότητας.

«Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο», διαμηνύει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, ενώ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης με αφορμή τις διαφορετικές γραμμές για το Σκοπιανό που καταγράφονται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Ν.Δ. επιμένει στο αίτημά της προς την κυβέρνηση να διαμορφώσει ενιαία πρόταση και διαπραγματευτική γραμμή πριν τοποθετηθεί η ίδια, αναδεικνύοντας το χάσμα απόψεων ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς δεν αποκλείουν το Σκοπιανό να είναι απλώς το άλλοθι του κ. Τσίπρα για να προχωρήσει σε εκλογές «πέφτοντας» με αριστερό πρόσημο, από τον εκ δεξιών κυβερνητικό εταίρο – κάτι που εξάλλου θα «καθαγίαζε» τον πρωθυπουργό στα μάτια του αριστερού του ακροατηρίου για την παράδοξη κυβερνητική συμμαχία των τελευταίων τριών χρόνων με τους ΑΝΕΛ.

Το μήνυμα

Η Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της, απορρίπτοντας διά στόματος του προέδρου της τη συμμετοχή σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αν προηγουμένως δεν έχει διαμορφωθεί κοινή κυβερνητική γραμμή και πρόταση που θα έχει τη συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Διπλές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, διαβλέποντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ρήγματα και να παγιδεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και την ίδια ώρα του Πάνου Καμμένου να αυξήσει την απήχησή του στη Βόρεια Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει την εκκρεμότητα της ονομασίας ως το όχημα για να εξασφαλίσει την είσοδο στην επόμενη Βουλή. Η Ν.Δ. αποκλείει την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Η δεδηλωμένη

«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη μιας ενιαίας επίσημης θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση», ξεκαθάρισε εκ νέου η Μαρία Σπυράκη, επαναλαμβάνοντας ότι η τελευταία εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Σκοπιανό ήταν επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις – γραμμή την οποία ακολούθησε το νατοϊκό βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;», είναι το επίμονο ερώτημα που προβάλλει και θα συνεχίσει να προβάλλει η Πειραιώς. Αυτό δεν έχει ακόμα απαντηθεί.



ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου