Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Στήριξη – Προστασία – Ανάπτυξη

 



Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023


Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022


Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020. Το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021. Και είμαι σήμερα εδώ για να το βεβαιώσω: το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο.

Ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας. Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο Προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας.

Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων. Αλλά τον πρώτο, ύστερα από 12 χρόνια, με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Τονίζω και θυμίζω ότι μόλις προ 10 ημερών το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 725 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία εκκρεμούσε από το 2019. Και μαζί αποφάσισε την κατάργηση της προσαύξησης στο επιτόκιο παλαιότερων δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Γιατί στην πράξη οι εξελίξεις αυτές απαλλάσσουν τη δημοσιονομική μας πολιτική από δεσμεύσεις και πρόσθετα βάρη. Μεταφράζονται, δηλαδή, σε «ζεστό» χρήμα για τα δημόσια ταμεία. Αλλά οδηγούν και σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται, σαφώς, για μία απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Θυμίζω ότι, εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης, κ. Τσίπρα, ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση. Και η πρόβλεψη για το ’23 είναι ότι ο ρυθμός θα είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018.


Στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη


Στη διεθνή ύφεση, λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και με ποιοτική αναβάθμιση, καθώς διαφοροποιείται πια ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας.

Οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως και οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν το εννεάμηνο του 2022 ισοδυναμούν με το σύνολο του ’21. Είναι μόνο η αρχή. Η Κομισιόν προβλέπει πρωτιά της Ελλάδος σε αυτόν τον τομέα έως το 2025.

Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: Amazon, Microsoft, Pfizer, Digital Realty. Η τελευταία μάλιστα εγκαινίασε, πριν από λίγες ημέρες, το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, 14 μήνες.

Και, επιστρέφοντας στις εξαγωγές, σημειώνω ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν υπερβεί το 40%. Πάνω από τη Γαλλία και την Ισπανία και λίγο κάτω από τη Γερμανία. Ενώ τα εξαγώγιμα προϊόντα έχουν πια υποσκελίσει τις υπηρεσίες.

Και οι ίδιοι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Ήδη οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000 συμπολίτες μας. Έχουμε προσθέσει σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας από το 2019, 150.000 μόνο το 2022.


Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο ’22.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος. Στο τέλος του 2023 θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη.

Ελάφρυνση πολιτών - Αλλαγή εικόνας της Ελλάδος


Είναι, δηλαδή, ορατός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα. Όλα αυτά, βεβαίως, έγιναν και γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μεγάλα μέτωπα: πρώτον, την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Με μεγάλα έργα, με πολλές επενδύσεις, που φέρνουν ανάπτυξη και τονώνουν την απασχόληση αλλά βελτιώνουν και την καθημερινή ζωή.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση των πολιτών:

Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό ΦΠΑ.

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, από την οποία ωφελήθηκε, θυμίζω, το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού.

Αλλά και τα αναχώματα της πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής δεν ήταν λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισεκατομμύρια, με στοχευμένες -το τονίζω παρεμβάσεις και επιδοτήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να γνωρίζουν σήμερα πως υπάρχει μια πραγματική ενίσχυση, πως στέκεται το κράτος δίπλα τους, απέναντι στο άγχος των λογαριασμών του ρεύματος ή τις τιμές στις αντλίες των καυσίμων.

Και κάτι ακόμα. Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τελικά τους επέβαλαν και τους εισπράττουν: 1,4 δισ. παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Έπεται η φορολόγηση των διυλιστηρίων.

«Καλάθι του Νοικοκυριού». Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι πανάκεια. Έχει, όμως, ρίξει την τιμή των προϊόντων του «Καλαθιού» από τα 125 στα 109 ευρώ την εβδομάδα. Έχει επιτρέψει αυτή η δράση την οποία τόσο λοιδορήσατε, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ.

Το τι συμβαίνει τώρα στους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα των μεγάλων έργων, των μεγάλων επενδύσεων, το ξέρουν πρώτοι οι κάτοικοι της περιφέρειας.

Στον δρόμο Πάτρα-Πύργος, κύριοι συνάδελφοι που προέρχεστε από την Αχαΐα και την Ηλεία, οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Στο άλλο άκρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, παραδόθηκε η παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Σύντομα η Ιονία Οδός θα συνδεθεί με το Άκτιο, τη Βόνιτσα, με τη Λευκάδα, με την Πρέβεζα.

Στην καρδιά της χώρας μας, τη Θεσσαλία, ολοκληρώνεται η κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας του Ε65, που θα ενώσει τελικά τα Τρίκαλα με τη Λαμία και στο βόρειο κομμάτι τα Τρίκαλα με την Εγνατία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάθετους άξονες στη Μακεδονία, όπου μεθαύριο μάλιστα υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του περιφερειακού Flyover της Θεσσαλονίκης.

Επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Και επεκτείνεται το Αεροδρόμιο Καστελίου.

Ο Πειραιάς συνδέεται πια με το αεροδρόμιο με τρεις νέους σταθμούς, οι οποίοι παραδόθηκαν. Και όπως γνωρίζουν πια οι Θεσσαλονικείς ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι, ναι, και στο Ελληνικό διαμορφώνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι της Αθήνας γνωρίζουν ότι στον Ελαιώνα και στον Βοτανικό έχουν πια νέα προοπτική. Και η δομή υποδοχής μεταναστών έκλεισε πριν από λίγες μέρες στον Ελαιώνα και παραδόθηκε πίσω στο Δήμο.

Στο χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά αξιοποιούνται ουσιαστικά οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Το έργο της κυβέρνησης, λοιπόν, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς τίθεται στην κρίση των πολιτών.

Οι πολίτες βιώνουν σήμερα μία καινούρια ψηφιακή καθημερινότητα, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές τους.

Οι δάσκαλοί μας, οι μαθητές μας, γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Γνωρίζουν και τα παιδιά μας και οι γονείς και οι καθηγητές ότι μαθαίνουν πια νέες δεξιότητες στα σχολεία.

Και ότι υπάρχει ένα σύστημα δημόσιας Υγείας το οποίο παρά τις δυσκολίες στρέφεται τώρα στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Στήριξη – Προστασία – Ανάπτυξη


Ο Προϋπολογισμός του 2023 αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί, αλλά δεν παραγνωρίζει και τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Όπως είπε και ο Υπουργός, δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές επιθέσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι’ αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε, δεν τις φοβόμαστε. Αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες οι οποίες απλώνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής «θύελλας» και ασφαλώς την ανάπτυξη. Με κινητήριο δύναμη το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 440 έργα, συνολικού ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, σε λίγες εβδομάδες, και μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Παραπάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν βελτίωση στο εισόδημά τους. Όπως και όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν θετική αλλαγή σε ποσοστό 84%.

Ανακούφιση, όμως, έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου και πάλι επίδομα, 250 ευρώ.

Μαζί τους, από 1η του έτους, θα δουν και αύξηση 10% οι 20.000 γιατροί του ΕΣΥ. Και θα δουν, επίσης, μόνιμη αύξηση στα επιδόματά τους όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ, σε Επείγοντα και ΕΚΑΒ. Ενώ μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι λιμενικοί και αστυνομικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.

Άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ξεδιπλωθούν εντός του επόμενου έτους: από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή από τον φόρο επιτηδεύματος για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες μέχρι στιγμής φάνηκαν αποδοτικές… πέρα από το τι θα κάνει η Ευρώπη, η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 3,5 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς νοικοκυριά και τα 4,8 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις. Κρατάμε όμως και μία εφεδρεία 1 δισεκατομμυρίου για κάθε απρόοπτο. Άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ενώ 300.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Θα εξακολουθούν να έχουν επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και βέβαια ειδικές επιδοτήσεις.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μιας νέας πρωτοβουλίας, η οποία θα προστεθεί στα προηγούμενα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για έξι μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Να το πω με απλά λόγια: 10% πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος. Μιλάμε για σούπερ μάρκετ, μιλάμε για φούρνους, μιλάμε για κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το Fuel Pass με το οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα δηλαδή.

Οι δικαιούχοι θα έχουν επίσης την επιλογή να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, στο 80% όμως μόνο του ύψους της.

Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία ωφελεί όχι μόνον τους αδύναμους, αλλά πρωτίστως τη μεσαία τάξη.

Λοιπόν, για να καταλάβουμε την περίμετρο του μέτρου, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Για να το πω διαφορετικά: αν συνυπολογίσουμε ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχει ήδη μειώσει κατά 66 ευρώ το μηνιαίο κόστος ενός νοικοκυριού, ο συνδυασμός των δύο μέτρων θα ωφελήσει μία τετραμελή οικογένεια με σχεδόν 120 ευρώ.


Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας: Καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες


Ο Προϋπολογισμός του 2023, ενώ κλείνει μία θεσμική κυβερνητική θητεία, ανοίγει ταυτόχρονα και μία νέα δυναμική. Γίνεται η οικονομική γέφυρα προς μια δεύτερη τετραετία, η οποία θα οδηγήσει μία ανανεωμένη εντολή για περισσότερη δουλειά και περισσότερη προκοπή.

Στο «το είπαμε, το κάναμε», προσθέτουμε τώρα και το «το κάναμε και θα το κάνουμε». Και αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες.

Αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα τον πετύχουμε και αυτόν το στόχο.

Και αυτό τελικά θα είναι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, το στοίχημα της επόμενης τετραετίας: μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες αποδοχές, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου