Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Με ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι.


 

Με Υπουργική Απόφαση ορίστηκαν εκ νέου τα κριτήρια, οι  δείκτες ποιότητας και τα επιτεύγματα για την κατανομή της ετήσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων η οποία είναι αυξημένη περίπου κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι. Με τη νέα Απόφαση:

Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, με σταθμισμένα κριτήρια βάσει συντελεστών βαρύτητας.

Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν σε πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε Α.Ε.Ι. αξιολογείται σε τρεις. Οι πέντε ενότητες είναι η συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, η ερευνητική δραστηριότητα, η αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, η διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η  Διεθνοποίηση και η ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ως το 2019 η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. ήταν αποτέλεσμα αυθαίρετης απόφασης του εκάστοτε Υπουργού δίχως δεσμευτικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Η αντικειμενική και αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διασφαλίζει αφενός τη διαφάνεια και το δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού και αφετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου